Tajski sos limonkowy z jalapeño
Opublikowano 19.07.20231. Przygotuj jalapeño
Umyj i drobno posiekaj 1 jalapeño, a także przygotuj skórkę i sok z 2 limonek.
2. Dodaj pozostałe składniki
Do miseczki dodaj olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny oraz sok z limonki. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Całość wymieszaj
Dodaj pozostałe składniki, jeszcze raz wymieszaj i odstaw na około 15 minut, żeby smaki się połączyły.
Czas całkowity 10 min
Porcja 4
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
4
1 jalapeño
2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1 łyżka stołowa ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa sosu rybnego
sok i skórka otarta z 2 limonek