Jesteście gotowi na nowe danie? Oto receptura na jedyne w swoim rodzaju tajskie curry z Łososia Jurajskiego marki Pewni Dobrego. W ofercie flagowej marki Auchan znajdziesz produkty pochodzące od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Dziś połączymy curry i zdrową rybę, tworząc typowo azjatycką potrawę. Smakowite curry z woka z powodzeniem mogłoby konkurować ze street foodem serwowanym na ulicach Bangkoku.
Wyobraźcie sobie, że w Polsce (w Janowie – w zachodniopomorskim) znajduje się jedyna hodowla na skalę całego świata. Jurassic Salmon to pierwsza na świecie proekologiczna ferma rybna zajmująca się chowem łososi atlantyckich. Ryby pływają w krystalicznie czystej wodzie w zamkniętym obiegu. Oznacza to, że nie ma tam antybiotyków, środków chemicznych a ryby karmione są paszą pozbawioną GMO. W Pewni Dobrego stawiamy wyłącznie na ekologiczne podejście do hodowli i dbamy o dobrostan zwierząt! Łosoś atlantycki z krystalicznie czystych wód inspiruje kulinarnie, przekonaj się, jak smakuje rybne curry!
Do garnka wsypujemy ryż i wrzucamy jedną łodygę trawy cytrynowej. Następnie zalewamy wodą (1 filiżanka ryżu na dwie szklanki wody). Pozostawiamy do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i czekamy, aż ryż wchłonie całą wodę-trwa to około 10 minut.
Kroimy na mniejsze kawałki grzyby shitake,shimeji oraz pieczarki. Następnie kładziemy łososia na rozgrzaną patelnię od strony skóry na kilka sekund co pomoże nam w jej zdjęciu.Po ściągnięciu skóry kroimy rybę w kostkę.
Do patelni typu WOK wrzucamy kolejno: olej kokosowy,przygotowaną wcześniej pastę curry, grzyby oraz mleko kokosowe. Następnie czekamy 10 minut. Dodajemy łososia,groszek cukrowy,sos sojowy oraz sos rybny. Polewamy sokiem z limonki, wsypujemy szczyptę cukru,odrobinę czarnego sezamu pietruszkę.
Do miski nakładamy ryż,na który kładziemy łososia wraz z warzywami. Danie podajemy z połówką limonki w misce.
Nadwyżkę pasty curry można zamrozić i wykorzystać innego dnia.