Tajskie curry z łososiem
 

Tajskie curry z łososiem

Opublikowano 12.04.2022

Jesteście gotowi na nowe danie? Oto receptura na jedyne w swoim rodzaju tajskie curry z Łososia Jurajskiego marki Pewni Dobrego. W ofercie flagowej marki Auchan znajdziesz produkty pochodzące od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Dziś połączymy curry i zdrową rybę, tworząc typowo azjatycką potrawę. Smakowite curry z woka z powodzeniem mogłoby konkurować ze street foodem serwowanym na ulicach Bangkoku.

Wyobraźcie sobie, że w Polsce (w Janowie – w zachodniopomorskim) znajduje się jedyna hodowla na skalę całego świata. Jurassic Salmon to pierwsza na świecie proekologiczna ferma rybna zajmująca się chowem łososi atlantyckich. Ryby pływają w krystalicznie czystej wodzie w zamkniętym obiegu. Oznacza to, że nie ma tam antybiotyków, środków chemicznych a ryby karmione są paszą pozbawioną GMO. W Pewni Dobrego stawiamy wyłącznie na ekologiczne podejście do hodowli i dbamy o dobrostan zwierząt! Łosoś atlantycki z krystalicznie czystych wód inspiruje kulinarnie, przekonaj się, jak smakuje rybne curry!

1. Gotujemy ryż

Do garnka wsypujemy ryż i wrzucamy jedną łodygę trawy cytrynowej. Następnie zalewamy wodą (1 filiżanka ryżu na dwie szklanki wody). Pozostawiamy do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i czekamy, aż ryż wchłonie całą wodę-trwa to około 10 minut.

2. Przygotowujemy składniki do curry

Kroimy na mniejsze kawałki grzyby shitake,shimeji oraz pieczarki. Następnie kładziemy łososia na rozgrzaną patelnię od strony skóry na kilka sekund co pomoże nam w jej zdjęciu.Po ściągnięciu skóry kroimy rybę w kostkę.

3. Gotujemy łososia z curry

Do patelni typu WOK wrzucamy kolejno: olej kokosowy,przygotowaną wcześniej pastę curry, grzyby oraz mleko kokosowe. Następnie czekamy 10 minut. Dodajemy łososia,groszek cukrowy,sos sojowy oraz sos rybny. Polewamy sokiem z limonki, wsypujemy szczyptę cukru,odrobinę czarnego sezamu pietruszkę.

4. Komponujemy danie

Do miski nakładamy ryż,na który kładziemy łososia wraz z warzywami. Danie podajemy z połówką limonki w misce.

Patent#zerowaste

Nadwyżkę pasty curry można zamrozić i wykorzystać innego dnia.

Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
Składniki
2
Pasta curry - 2 łyżki
Olej kokosowy - 1 łyżka
Mleko kokosowe - 200 ml
Sos sojowy - 2 łyżki
Sos rybny - 1 łyżka
Cukier - szczypta
Pieprz - szczypta
Grzyby shimeji - 1 opakowanie
Grzyby shitake - 1 garść
Pieczarki - 2 sztuki
Czarny sezam - 1 szczypta
Filet z łososia - 500 g
Ryż jaśminowy - 1 szklanka
Woda - 2 szklanki
Natka kolendry - 1 łyżka