Aplikacja
Tajskie czerwone curry z tofu, chrupiącymi warzywami i ryżem jaśminowym
 

Tajskie czerwone curry z tofu, chrupiącymi warzywami i ryżem jaśminowym

Opublikowano 28.01.2024

Czerwone curry jest łatwą potrawą idealną zarówno dla smakoszy kuchni orientalnej, jak i wielbicieli tradycyjnych dań. Pasta curry to mieszanka utartych aromatycznych i wyrazistych przypraw popularnych między innymi w kuchni tajskiej. Przepis na curry z tofu z chrupiącymi warzywami i orientalnym ryżem jaśminowym to tajska propozycja obiadu, która zabierze Cię w podróż do kulinarnych zakątków świata.

Kuchnię tajską ceni się przede wszystkim za oryginalne i pikantne smaki oraz wyraziste aromaty. Przyprawy, takie jak suszone chilli, czosnek, trawa cytrynowa, szalotka, skórka limonki oraz jej liście, czyli kaffir, galangal, kolendra i kmin rzymski to podstawowe składniki gotowej, czerwonej pasty curry. Przepis zakłada dodatek jednej łyżki pasty marki Cock Brand, jednak ilość powinieneś dostosować do swoich preferencji dotyczących poziomu ostrości potrawy. Dodatek kremowego produktu kokosowego House of Asia doskonale złagodzi ostrość curry i nada potrawie przyjemnej słodyczy.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (3 głosów)
1. Ugotuj ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy Smart Chef opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 2 szklanki wody i dodaj do niej ryż. Zagotuj wodę na dużym ogniu, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Trwa to około 15 minut. Uważaj jednak, aby nie przypalić ryżu. Po tym czasie wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Do ugotowania ryżu możesz użyć także ryżowaru.

2. Przygotuj warzywa

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę i cebulkę dymkę obierz ze skóry. Cukinię i marchew pokrój w cienkie, podłużne paski. Cebulkę posiekaj drobno. Czerwoną paprykę pokrój w plastry. Pędy bambusa House of Asia odsącz z zalewy.

3. Przygotuj tofu

Tofu naturalne odsącz z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je w grubą kostkę. Do miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną. Maczaj pojedynczo kawałki tofu w mące i odłóż z boku na talerz.

4. Podsmaż i gotuj

Tajskie curry dobrze jest smażyć w woku. To specjalna, głęboka patelnia do potraw azjatyckich. Na dno woka lub głębszej patelni dodaj olej rzepakowy, czerwoną pastę curry Cock Brand, posiekaną cebulę dymkę i starty korzeń imbiru, kostki tofu obtoczone w mące oraz groszek cukrowy. Smaż na średnim ogniu, mieszając co chwilę. Podsmażaj do momentu zarumienienia się kostek tofu, czyli przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe warzywa i zalej całość produktem kokosowym o zawartości tłuszczu 5–7% House of Asia. Następnie dodaj do curry z tofu sos sojowy ciemny, sos rybny oraz pędy bambusa. Czerwone curry dopraw solą i pieprzem czarnym. Trzymaj całość na ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

5. Podaj danie

Czerwone curry z tofu podawaj w głębokiej misce z porcją ryżu jaśminowego. Całość posyp czarnym sezamem i skrop sokiem ze świeżej limonki.
Curry możesz jeść pałeczkami, tak jak w zwyczaju mają to mieszkańcy Tajlandii.

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Smacznego!

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
 

Tajskie czerwone curry z tofu, chrupiącymi warzywami i ryżem jaśminowym

Opublikowano 28.01.2024

Czerwone curry jest łatwą potrawą idealną zarówno dla smakoszy kuchni orientalnej, jak i wielbicieli tradycyjnych dań. Pasta curry to mieszanka utartych aromatycznych i wyrazistych przypraw popularnych między innymi w kuchni tajskiej. Przepis na curry z tofu z chrupiącymi warzywami i orientalnym ryżem jaśminowym to tajska propozycja obiadu, która zabierze Cię w podróż do kulinarnych zakątków świata.

Kuchnię tajską ceni się przede wszystkim za oryginalne i pikantne smaki oraz wyraziste aromaty. Przyprawy, takie jak suszone chilli, czosnek, trawa cytrynowa, szalotka, skórka limonki oraz jej liście, czyli kaffir, galangal, kolendra i kmin rzymski to podstawowe składniki gotowej, czerwonej pasty curry. Przepis zakłada dodatek jednej łyżki pasty marki Cock Brand, jednak ilość powinieneś dostosować do swoich preferencji dotyczących poziomu ostrości potrawy. Dodatek kremowego produktu kokosowego House of Asia doskonale złagodzi ostrość curry i nada potrawie przyjemnej słodyczy.

1. Ugotuj ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy Smart Chef opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 2 szklanki wody i dodaj do niej ryż. Zagotuj wodę na dużym ogniu, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Trwa to około 15 minut. Uważaj jednak, aby nie przypalić ryżu. Po tym czasie wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Do ugotowania ryżu możesz użyć także ryżowaru.

2. Przygotuj warzywa

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę i cebulkę dymkę obierz ze skóry. Cukinię i marchew pokrój w cienkie, podłużne paski. Cebulkę posiekaj drobno. Czerwoną paprykę pokrój w plastry. Pędy bambusa House of Asia odsącz z zalewy.

3. Przygotuj tofu

Tofu naturalne odsącz z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je w grubą kostkę. Do miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną. Maczaj pojedynczo kawałki tofu w mące i odłóż z boku na talerz.

4. Podsmaż i gotuj

Tajskie curry dobrze jest smażyć w woku. To specjalna, głęboka patelnia do potraw azjatyckich. Na dno woka lub głębszej patelni dodaj olej rzepakowy, czerwoną pastę curry Cock Brand, posiekaną cebulę dymkę i starty korzeń imbiru, kostki tofu obtoczone w mące oraz groszek cukrowy. Smaż na średnim ogniu, mieszając co chwilę. Podsmażaj do momentu zarumienienia się kostek tofu, czyli przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe warzywa i zalej całość produktem kokosowym o zawartości tłuszczu 5–7% House of Asia. Następnie dodaj do curry z tofu sos sojowy ciemny, sos rybny oraz pędy bambusa. Czerwone curry dopraw solą i pieprzem czarnym. Trzymaj całość na ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

5. Podaj danie

Czerwone curry z tofu podawaj w głębokiej misce z porcją ryżu jaśminowego. Całość posyp czarnym sezamem i skrop sokiem ze świeżej limonki.
Curry możesz jeść pałeczkami, tak jak w zwyczaju mają to mieszkańcy Tajlandii.

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Smacznego!

Czas całkowity 45 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
1 łyżka sosu rybnego Blue Dragon
1 łyżka sosu sojowego ciemnego House of Asia
1 łyżka czerwonej pasty curry Cock Brand
1 opak. produktu kokosowego (tł. 5–7%) House of Asia
½ dużej cukinii
1 marchew
2 kostki tofu naturalnego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g groszku cukrowego
1 papryka czerwona podłużnej lub zwykłej
½ sztuki cebuli dymki
1 opakowanie pędów bambusa House of Asia
½ łyżeczki startego imbiru
4 łyżki soku z limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki czarnego sezamu
200 g ryżu jaśminowego Smart Chef
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Składniki
4
1 łyżka sosu rybnego Blue Dragon
1 łyżka sosu sojowego ciemnego House of Asia
1 łyżka czerwonej pasty curry Cock Brand
1 opak. produktu kokosowego (tł. 5–7%) House of Asia
½ dużej cukinii
2 kostki tofu naturalnego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g groszku cukrowego
1 papryka czerwona podłużnej lub zwykłej
½ sztuki cebuli dymki
1 opakowanie pędów bambusa House of Asia
½ łyżeczki startego imbiru
4 łyżki soku z limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki czarnego sezamu
200 g ryżu jaśminowego Smart Chef
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu