Tajskie czerwone curry z tofu, chrupiącymi warzywami i ryżem jaśminowym
Opublikowano 28.01.2024Czerwone curry jest łatwą potrawą idealną zarówno dla smakoszy kuchni orientalnej, jak i wielbicieli tradycyjnych dań. Pasta curry to mieszanka utartych aromatycznych i wyrazistych przypraw popularnych między innymi w kuchni tajskiej. Przepis na curry z tofu z chrupiącymi warzywami i orientalnym ryżem jaśminowym to tajska propozycja obiadu, która zabierze Cię w podróż do kulinarnych zakątków świata.
Kuchnię tajską ceni się przede wszystkim za oryginalne i pikantne smaki oraz wyraziste aromaty. Przyprawy, takie jak suszone chilli, czosnek, trawa cytrynowa, szalotka, skórka limonki oraz jej liście, czyli kaffir, galangal, kolendra i kmin rzymski to podstawowe składniki gotowej, czerwonej pasty curry. Przepis zakłada dodatek jednej łyżki czerwonej pasty curry, jednak ilość powinieneś dostosować do swoich preferencji dotyczących poziomu ostrości potrawy. Dodatek kremowego produktu kokosowego House of Asia (tł. 5–7%) doskonale złagodzi ostrość curry i nada potrawie przyjemnej słodyczy.
Ryż jaśminowy Smart Chef opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 2 szklanki wody i dodaj do niej ryż. Zagotuj wodę na dużym ogniu, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Trwa to około 15 minut. Uważaj jednak, aby nie przypalić ryżu. Po tym czasie wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Do ugotowania ryżu możesz użyć także ryżowaru.
Tofu naturalne odsącz z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je w grubą kostkę. Do miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną. Maczaj pojedynczo kawałki tofu w mące i odłóż z boku na talerz.
Tajskie curry dobrze jest smażyć w woku. To specjalna, głęboka patelnia do potraw azjatyckich. Na dno woka lub głębszej patelni dodaj olej rzepakowy, czerwoną pastę curry, posiekaną cebulę dymkę i starty korzeń imbiru, kostki tofu obtoczone w mące oraz groszek cukrowy. Smaż na średnim ogniu, mieszając co chwilę. Podsmażaj do momentu zarumienienia się kostek tofu, czyli przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe warzywa i zalej całość produktem kokosowym o zawartości tłuszczu 5–7% House of Asia. Następnie dodaj do curry z tofu sos sojowy ciemny, sos rybny oraz pędy bambusa. Czerwone curry dopraw solą i pieprzem czarnym. Trzymaj całość na ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Czerwone curry z tofu podawaj w głębokiej misce z porcją ryżu jaśminowego. Całość posyp czarnym sezamem i skrop sokiem ze świeżej limonki.
Curry możesz jeść pałeczkami, tak jak w zwyczaju mają to mieszkańcy Tajlandii.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Smacznego!