Aplikacja
Tajskie lody
 

Tajskie lody

Opublikowano 11.08.2021

Lody owocowe to nie tylko jedna z ulubionych przekąsek najmłodszych, ale także idealny sposób na letnie orzeźwienie. A co, gdyby tak zrobić je samemu? W tym przepisie odkryjecie jakie to proste! Aksamitna konsystencja zaledwie po godzinie. A połączenie kokosa oraz mango przeniesie kubki smakowe w prawdziwą podróż do Tajlandii.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotowujemy bazę do lodów

Mango przekrajamy na pół (krojąc mango przesuwamy nóż około 1-2 cm od środka, tak aby przy krojeniu nie natrafić na pestkę). Następnie w otrzymanej połówce tworzymy nożem szachownicę – tak aby nie przeciąć skórki. Otrzymane kwadraciki wydrążamy ze środka łyżeczką. Całość układamy na blaszce i chowamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny.

2. Przygotowujemy lody

Zmrożone mango wrzucamy do malaksera i miksujemy. Dodajemy śmietankę kokosową i ponownie miksujemy.

3. Komponujemy lody

Lody nakładamy niezwłocznie po zmiksowaniu. Możemy je ozdobić listkami mięty lub melisy. Całość posypujemy sprażonymi wiórkami kokosowymi.

Patent #zerowaste

Pozostałe wiórki kokosowe dodajemy do ubitego białka z cukrem, wkładamy do piekarnika na 170°C i pieczemy kilkanaście minut. W taki sposób powstaną kokosanki.

#domowelody #tajskielody #azjatyckiesmaki #kuchniaazjatycka

Czas całkowity 98 min
Porcja 4
Przygotowanie 8 min
Gotowanie -
 

Tajskie lody

Opublikowano 11.08.2021

Lody owocowe to nie tylko jedna z ulubionych przekąsek najmłodszych, ale także idealny sposób na letnie orzeźwienie. A co, gdyby tak zrobić je samemu? W tym przepisie odkryjecie jakie to proste! Aksamitna konsystencja zaledwie po godzinie. A połączenie kokosa oraz mango przeniesie kubki smakowe w prawdziwą podróż do Tajlandii.

1. Przygotowujemy bazę do lodów

Mango przekrajamy na pół (krojąc mango przesuwamy nóż około 1-2 cm od środka, tak aby przy krojeniu nie natrafić na pestkę). Następnie w otrzymanej połówce tworzymy nożem szachownicę – tak aby nie przeciąć skórki. Otrzymane kwadraciki wydrążamy ze środka łyżeczką. Całość układamy na blaszce i chowamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny.

2. Przygotowujemy lody

Zmrożone mango wrzucamy do malaksera i miksujemy. Dodajemy śmietankę kokosową i ponownie miksujemy.

3. Komponujemy lody

Lody nakładamy niezwłocznie po zmiksowaniu. Możemy je ozdobić listkami mięty lub melisy. Całość posypujemy sprażonymi wiórkami kokosowymi.

Patent #zerowaste

Pozostałe wiórki kokosowe dodajemy do ubitego białka z cukrem, wkładamy do piekarnika na 170°C i pieczemy kilkanaście minut. W taki sposób powstaną kokosanki.

#domowelody #tajskielody #azjatyckiesmaki #kuchniaazjatycka

Czas całkowity 98 min
Porcja
Przygotowanie 8 min
Gotowanie -
Składniki
Dojrzałe mango - 1 sztuka
Śmietanka kokosowa - 2-3 łyżki
Wiórki kokosowe - 50 g
Mięta lub melisa - opcjonalnie (do dekoracji)
Składniki
4
Dojrzałe mango - 1 sztuka
Śmietanka kokosowa - 2-3 łyżki
Wiórki kokosowe - 50 g
Mięta lub melisa - opcjonalnie (do dekoracji)