Aplikacja
Tapioka z prażonymi jabłkami
 

Tapioka z prażonymi jabłkami

Opublikowano 18.01.2023

Odkryj nowe, smakowite kierunki w swojej kulinarnej podróży! Zaskocz podniebienia bliskich, serwując im lekki i zdrowy deser z tapioki i prażonych jabłek Pewni Dobrego, pochodzących z z regionalnych sadów. Przekonajcie się wspólnie, że deser może być zarówno delikatny, jak i odżywczy.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Namaczamy tapiokę

Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego tapiokę. Odstawiamy na godzinę, najlepiej na dwie.

2. Przyprawiamy i gotujemy

Po upływie tego czasu przelewamy całość do rondelka i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy przyprawy: cukier (lub zamiennik), wanilię, cynamon, kardamon. Całość gotujemy na małym ogniu przez 12-15 minut, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.

3. Dodajemy pozostałe składniki

Ugotowaną tapiokę przelewamy do małych słoiczków lub pucharków. Wykładamy na wierzch deseru prażone jabłka i posypujemy orzechami (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Dekorujemy listkami melisy.

Patent #zerowaste

Słoik po jabłkach możesz wykorzystać do przechowywania, np. kaszy czy płatków owsianych.

Czas całkowity 150 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
4
Jabłka prażone Pewni Dobrego - 1 opakowanie
Mleko - 500 ml
Drobna tapioka - ⅓ szklanki
Ksylitol - 1-2 łyżki
Laska wanilii - 1 sztuka
Kardamon - szczypta
Cynamon - szczypta
Melisa - do dekoracji
Orzechy laskowe - do dekoracji