Pokrojoną wcześniej cebulę wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy oliwa z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zeszkli się i nabierze słodyczy, dodajemy pokrojone pieczarki. W momencie kiedy stracą one swoją formę dodajemy odrobinę skórki z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego tymianku.
Kiedy pieczarki duszą się na wolnym ogniu, do miski z kozim serem wbijamy jajko, dodajemy parmezan, posiekany tymianek, skórkę z cytryny i odrobinę pieprzu. Masę dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszkę oraz zawijamy ranty (jako papier do pieczenia posłuży Ci papier z ciasta). Aby było ono chrupiące smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 5 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę – wystarczy miks sałat, odrobina oliwy, soku z cytryny i octu balsamicznego. Jeżeli zostanie Ci parmezan możesz użyć go do posypania sałatki.
Na podpieczone ciasto francuskie wyłóż masę serową a następnie pieczarki. Całość piecz na samym dole przez 15 minut w temperaturze 170°C. Tartę możesz udekorować gałązkami tymianku.
#zerowaste – pozostałą cytrynę możesz wykorzystać jako naturalny środek do czyszczenia zacieków. Wystarczy, że posypiesz ją solą.