Aplikacja
Tarta rustykalna
 

Tarta rustykalna

Opublikowano 28.12.2022

Chciałbyś przygotować obiad z piekarnika, ale niekoniecznie masz ochotę na pizzę? Tarta rustykalna to odpowiedź na Twoją zagwozdkę. Pyszne, pieczone danie świetnie sprawdzi się w roli obiadu czy kolacji.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Zaczynamy od cebuli i pieczarek

Pokrojoną wcześniej cebulę wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy oliwa z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zeszkli się i nabierze słodyczy, dodajemy pokrojone pieczarki. W momencie kiedy stracą one swoją formę dodajemy odrobinę skórki z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego tymianku.

Dodajemy kolejne składniki

Kiedy pieczarki duszą się na wolnym ogniu, do miski z kozim serem wbijamy jajko, dodajemy parmezan, posiekany tymianek, skórkę z cytryny i odrobinę pieprzu. Masę dokładnie mieszamy.

Pora na ciasto francuskie

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszkę oraz zawijamy ranty (jako papier do pieczenia posłuży Ci papier z ciasta). Aby było ono chrupiące smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 5 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę – wystarczy miks sałat, odrobina oliwy, soku z cytryny i octu balsamicznego. Jeżeli zostanie Ci parmezan możesz użyć go do posypania sałatki.

Ostatnie kroki

Na podpieczone ciasto francuskie wyłóż masę serową a następnie pieczarki. Całość piecz na samym dole przez 15 minut w temperaturze 170°C. Tartę możesz udekorować gałązkami tymianku.

#zerowaste – pozostałą cytrynę możesz wykorzystać jako naturalny środek do czyszczenia zacieków. Wystarczy, że posypiesz ją solą.

Czas całkowity 40 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
2
Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Ser kozi – 250 g
Parmezan – 100 g
Jajko – 1 szt.
Cebula – 1 szt.
Czosnek – 2–3 ząbki
Pieczarki – 300 g
Tymianek – klika gałązek
Sól i pieprz