Aplikacja
Tarta z borówkami i nadzieniem kokosowym
 

Tarta z borówkami i nadzieniem kokosowym

Opublikowano 25.06.2024

Masz ochotę na słodki, zdrowy, sezonowy deser? Szybka tarta z borówkami z pewnością zaskoczy Cię smakiem i łatwością w przygotowaniu. A do tego w składzie nie znajdziemy dodatku cukru!

Latem warto sięgać po owoce jagodowe, które wyróżniają się właściwościami zdrowotnymi. Borówka amerykańska charakteryzuje się słodkim smakiem i kruchością, dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do letnich wypieków, koktajli, jogurtu czy owsianki.

Przepis na tartę z borówkami jest dobrym wyborem także dla osób na diecie odchudzającej – nie zawiera dodatku cukru, ma dużo błonnika i witamin. Do wykonania deseru potrzebujesz specjalnej formy do pieczenia tarty. Zaopatrz się także w suche ziarna fasoli, które przydadzą Ci się do obciążenia ciasta podczas pieczenia. Spód wypieku możesz obciążyć także drugą mniejszą foremką na tartę.

1. Zagnieć i upiecz ciasto na tartę

Mąkę pełnoziarnistą połącz z jogurtem greckim, masłem, jajkiem i słodzidłem. Ugniataj ciasto przez 5 minut – do połączenia składników. Uformuj kulkę i owiń ją folią spożywczą, a następnie wstaw na pół godziny do zamrażarki. Przygotuj formę na tartę o średnicy około 26 cm i posmaruj ją masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką przy pomocy wałka. Wyłóż masę na formę tak, by pokryła ona cały spód. Uformuj grubsze brzegi i dokładnie dociśnij je do formy.

Ciasto ponakłuwaj po całości widelcem. Na wierzch wysyp suche ziarna fasoli, by zapobiec zniekształceniu i wyrośnięciu tarty. Piecz w 180°C, z termoobiegiem i grzaniem góra-dół przez 15 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne 5 minut.

2. Przygotuj nadzienie kokosowe

W czasie pieczenia tarty przygotuj nadzienie. Do rondelka dodaj napój kokosowy, wiórki kokosowe oraz erytrytol i podgrzej. W szklance z mlekiem rozpuść dokładnie budyń waniliowy. Do gotującego napoju kokosowego wlej rozpuszczony budyń i intensywnie mieszaj do czasu powstania gęstej, jednolitej konsystencji. Odstaw do ostudzenia.

3. Udekoruj borówkami amerykańskimi

Wyjmij upieczony spód i wyłóż na niego nadzienie kokosowe. Rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni. Borówki amerykańskie opłucz pod bieżącą wodą i udekoruj nimi wierzch tarty, a następnie posyp startą gorzką czekoladą.

Tarta z borówkami najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Nabierze dzięki temu większej kruchości. Przed podaniem udekoruj ją listkami świeżej mięty, by przełamać słodycz ciasta orzeźwiającym aromatem.

Tarta kokosowa jest odpowiednia dla osób na diecie tradycyjnej, odchudzającej i wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 70 min
Porcja 17
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 30 min
Składniki
17
ok. 400 g borówek amerykańskich
pół tabliczki gorzkiej czekolady o obniżonej zawartości cukru
10 listków świeżej mięty
Tarta:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub żytniej
¼ opakowania jogurtu greckiego (ok. 100 g)
¼ kostki masła
1 jajo
5 łyżek erytrytolu
Nadzienie kokosowe:
Opakowanie napoju kokosowego Auchan (ok. 400 ml)
5 łyżek erytrytolu
1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g)
5 łyżek wiórków kokosowych
⅓ szklanki napoju roślinnego