Tarta z jabłkami (tarta Tatin)
Opublikowano 29.09.2021Odwrócona tarta brzmi jak niezłe wyzwanie. Nie dajcie się jednak zmylić bo przepis ten, nie dość, że jest niezwykle prosty, to jeszcze niesamowicie smaczny! Chrupiące ciasto, w połączeniu z soczystymi i słodkimi jabłkami, zawróci niejednemu łasuchowi w głowie. Tarta jabłkowa (tarta Tatin) to francuski odpowiednik szarlotki, który na pewno zaskoczy Waszych domowników.
Do malaksera dodajemy mąkę, masło oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy (można dodać jedną/dwie łyżki wody). Masę dokładnie ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia. Odkładamy do lodówki.
Na patelnię wsypujemy cukier i oczekujemy aż się rozpuści. W tym czasie możemy osuszyć wcześniej pokrojone i obrane jabłka. Aby przyspieszyć tworzenie karmelu dolej odrobinę zimnej wody. Po uzyskaniu bursztynowego koloru dodaj masło.
Na patelnię z karmelem kawałek po kawałku wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem. Całość przykrywamy wcześniej przygotowanym ciastem.
Patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200°C na około 30 minut. Po tym czasie przykrywamy patelnię dużym talerzem i przewracamy, tak aby nasza tarta znalazła się na talerzu, gotowa do podania.