Aplikacja
Tarta z jabłkami (tarta Tatin)
 

Tarta z jabłkami (tarta Tatin)

Opublikowano 29.09.2021

Odwrócona tarta brzmi jak niezłe wyzwanie. Nie dajcie się jednak zmylić bo przepis ten, nie dość, że jest niezwykle prosty, to jeszcze niesamowicie smaczny! Chrupiące ciasto, w połączeniu z soczystymi i słodkimi jabłkami, zawróci niejednemu łasuchowi w głowie. Tarta jabłkowa (tarta Tatin) to francuski odpowiednik szarlotki, który na pewno zaskoczy Waszych domowników.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy ciasto

Do malaksera dodajemy mąkę, masło oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy (można dodać jedną/dwie łyżki wody). Masę dokładnie ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia. Odkładamy do lodówki.

2. Przygotowujemy karmel

Na patelnię wsypujemy cukier i oczekujemy aż się rozpuści. W tym czasie możemy osuszyć wcześniej pokrojone i obrane jabłka. Aby przyspieszyć tworzenie karmelu dolej odrobinę zimnej wody. Po uzyskaniu bursztynowego koloru dodaj masło.

3. Komponujemy deser

Na patelnię z karmelem kawałek po kawałku wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem. Całość przykrywamy wcześniej przygotowanym ciastem.

4. Pieczemy

Patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200°C na około 30 minut. Po tym czasie przykrywamy patelnię dużym talerzem i przewracamy, tak aby nasza tarta znalazła się na talerzu, gotowa do podania.

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
4
masło – 150 g
cukier – 150 g
jabłka – 5 szt.
zimne lody (do podania)
cynamon – szczypta
Składniki na kruche ciasto:
masło – 200 g
cukier – 100 g
mąka pszenna – 300 g
zimna woda – 1–2 łyżki