Aplikacja
pistacje wartosci
 

Tarta z kremem pistacjowym i malinami

Opublikowano 29.06.2023

Pistacje wspaniale komponują się ze słodkimi daniami. Sprawdź nasze przepisy z pistacjami na słodko!

Średniozaawansowany
Średnia 4.5/5 (2 głosów)
1. Kruche ciasto

Zagnieć kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i dodaj pokrojone masło, ugniataj rękoma aż do powstania kruszonki. Następnie dodaj żółtko i wodę. Zagniataj ciasto aż do połączenia składników. Uformuj kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.

2. Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj tak, by pasowało do okrągłej formy do tarty. Nawijając na wałek, przełóż ciasto do formy i delikatnie podociskaj brzegi. Zrób w cieście niewielkie nakłucia widelcem.

3. Pieczenie

Piecz spód tarty w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

4. Krem pistacjowy

W międzyczasie zmiel drobno pistacje w blenderze*. Ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj mascarpone, cukier, ubitą śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż do powstania gładkiego kremu.

5. Nakładanie

Na wystudzone ciasto wyłóż krem pistacjowy i rozłóż go równomiernie.

6. Czas na maliny

Na wierzchu tarty ułóż maliny. Udekoruj wierzch listkami mięty.

7. Ochłodzenie

Umieść tartę w lodówce i pozostaw na około 2 godziny, aby krem stężał.
*Do tego przepisu świetnie sprawdza się też pasta z pistacji. Przepis jest prosty. Wystarczy zmielić pistacje na gładką masę i wymieszać z rozpuszczona białą czekoladą.

Czas całkowity 175 min
Porcja 7
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 25 min
Składniki
7
Ciasto:
200 g mąki,
50 g cukru pudru,
100 g masła (zimnego i pokrojonego w kostkę),
1 żółtko,
1 łyżka zimnej wody.
Krem pistacjowy:
200 g pistacji (prażonych, niesolonych),
250 ml śmietany kremówki (30%),
250 g mascarpone,
200 g cukru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
200 g malin (świeżych lub mrożonych),
listki mięty do dekoracji.