Zagnieć kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i dodaj pokrojone masło, ugniataj rękoma aż do powstania kruszonki. Następnie dodaj żółtko i wodę. Zagniataj ciasto aż do połączenia składników. Uformuj kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj tak, by pasowało do okrągłej formy do tarty. Nawijając na wałek, przełóż ciasto do formy i delikatnie podociskaj brzegi. Zrób w cieście niewielkie nakłucia widelcem.
Piecz spód tarty w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
W międzyczasie zmiel drobno pistacje w blenderze*. Ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj mascarpone, cukier, ubitą śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż do powstania gładkiego kremu.
Na wystudzone ciasto wyłóż krem pistacjowy i rozłóż go równomiernie.
Na wierzchu tarty ułóż maliny. Udekoruj wierzch listkami mięty.
Umieść tartę w lodówce i pozostaw na około 2 godziny, aby krem stężał.
*Do tego przepisu świetnie sprawdza się też pasta z pistacji. Przepis jest prosty. Wystarczy zmielić pistacje na gładką masę i wymieszać z rozpuszczona białą czekoladą.