Aplikacja
Tarta z malinami
 

Tarta z malinami

Opublikowano 22.08.2023

Deser z malinami to idealne podsumowanie pysznego obiadu. Jeśli lubisz klasyki, sięgnij po przepis na tartę z malinami. Nieco kwaskowy smak wypieku zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za słodkimi przekąskami. Kruche ciasto, krem i soczyste owoce – to po prostu strzał w dziesiątkę.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj budyń

Wlej 250 ml mleka do garnka. W osobnej szklance wymieszaj 50 ml mleka z jednym opakowaniem budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru.

2. Gotuj budyń

Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i dodaj mleko z proszkiem. Mieszaj energicznie, aż budyń zgęstnieje.

3. Ostudź budyń

Przełóż budyń do szklanej miski, przykryj folią i odłóż do ostygnięcia.

4. Wyjmij serek mascarpone z lodówki

Serek powinien mieć temperaturę pokojową tak jak budyń.

5. Przygotuj kruche ciasto

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i odrobiną soli. Masło pokrój na małe kawałki (lub zetrzyj je na tarce) i dodaj do suchych składników. Dodaj dwa żółtka.

6. Zagnieć ciasto

Wyrób wszystkie składniki ręcznie lub mikserem. Gdy masa stanie się jednolita, zawiń w folię spożywczą i schłodź przez godzinę w lodówce.

7. Przygotuj formę

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, żeby ciasto łatwo odeszło od brzegów. Schłodzone ciasto rozwałkuj między arkuszami papieru do pieczenia i przenieś je do formy.

8. Upiecz spód

Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wybierz opcję góra/dół. Piecz około 25 minut.

9. Przygotuj krem

Budyń w temperaturze pokojowej połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksuj na niskich obrotach. Dla słodszego smaku możesz dodać ekstrakt waniliowy.

10. Ułóż owoce

Umyj i osusz maliny. Możesz również dodać inne owoce, np. wiśnie. Ułóż je na wierzchu ciasta.

11. Czas na dekorację

Udekoruj tartę świeżymi listkami mięty. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia.

Czas całkowity 55 min
Porcja 8
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 25 min
Składniki
8
Tarta z malinami – lista zakupów
400 g malin
opcjonalnie: inne owoce + mięta
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Składniki na krem:
1 opakowanie mascarpone
1,5 szklanki mleka 3,5%
5 łyżek cukru pudru
1 opakowanie budyniu (waniliowego lub śmietankowego) bez cukru