Tarta z malinami
Opublikowano 22.08.2023Deser z malinami to idealne podsumowanie pysznego obiadu. Jeśli lubisz klasyki, sięgnij po przepis na tartę z malinami. Nieco kwaskowy smak wypieku zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za słodkimi przekąskami. Kruche ciasto, krem i soczyste owoce – to po prostu strzał w dziesiątkę.
Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i dodaj mleko z proszkiem. Mieszaj energicznie, aż budyń zgęstnieje.
Przełóż budyń do szklanej miski, przykryj folią i odłóż do ostygnięcia.
Serek powinien mieć temperaturę pokojową tak jak budyń.
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i odrobiną soli. Masło pokrój na małe kawałki (lub zetrzyj je na tarce) i dodaj do suchych składników. Dodaj dwa żółtka.
Wyrób wszystkie składniki ręcznie lub mikserem. Gdy masa stanie się jednolita, zawiń w folię spożywczą i schłodź przez godzinę w lodówce.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem, żeby ciasto łatwo odeszło od brzegów. Schłodzone ciasto rozwałkuj między arkuszami papieru do pieczenia i przenieś je do formy.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wybierz opcję góra/dół. Piecz około 25 minut.
Budyń w temperaturze pokojowej połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksuj na niskich obrotach. Dla słodszego smaku możesz dodać ekstrakt waniliowy.
Umyj i osusz maliny. Możesz również dodać inne owoce, np. wiśnie. Ułóż je na wierzchu ciasta.
Udekoruj tartę świeżymi listkami mięty. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia.