Aplikacja
Kolacja Urodzinowa Przepisy
 

Tarta z porem, zielonym groszkiem i wędzonym boczkiem

Opublikowano 04.07.2023

Mamy dla Ciebie przepis, który stworzy magiczną atmosferę w twojej kuchni! Czy jesteś gotowy na Tarte z Porem, Zielonym Groszkiem i Wędzonym Boczkiem? To danie jest tak smaczne, że z pewnością będzie ciężko oprzeć się kolejnemu kawałkowi! Wyobraź sobie kruchą, złotą skorupę tarty, która kryje w sobie delikatny por, słodki zielony groszek i kawałki soczystego wędzonego boczku. Wszystko to skąpane w aksamitnym nadzieniu na bazie jajek i śmietany. Czyż to nie brzmi apetycznie?

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Wyrób ciasto

Mąkę wraz z solą i masłem przełóż do malaksera i posiekaj (możesz zrobić to także ręcznie). Dodaj jajko i wodę, a następnie krótko wyrób ciasto.

2. Przygotuj boczek i cebulę

Kiedy składniki się połączą, włóż je na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie pokrój boczek i cebulę, a następnie wrzuć je na patelnię.

3. Dodaj por

Kiedy boczek i cebula się zarumienią, dodaj pokrojonego w plasterki pora. Całość smaż, aż zmięknie. Pod koniec dodaj groszek.

4. Roztrzep jajka

W misce roztrzep jajka. Dodaj do nich śmietanę i wszystkie przyprawy, a także starty ser.

5. Czas na pieczenie!

Wyjmij ciasto i wyłóż nim formę. Dno tarty nakłuj widelcem. Włóż je do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.

6. Dodaj farsz

Następnie wyjmij ciasto i nałóż na nie farsz. Całość zalej śmietanowo-jajecznym sosem.

7. Gotowe!

Piecz jeszcze przez około 40 minut – aż całość się zetnie i delikatnie zarumieni. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach, tartę możesz udekorować jadalnymi kwiatami groszku albo szczypiorku.

Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 55 min
Składniki
4
pół kostki masła
250 g mąki
1 jajko
dużą szczyptę soli
około 3 łyżek wody
1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
2 jajka
1 cebula
100 g sera żółtego
biała część dużego pora
pół szklanki mrożonego groszku
100 g wędzonego boczku
szczypta soli i pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej i ziół prowansalskich