Tarta z porem, zielonym groszkiem i wędzonym boczkiem
Opublikowano 04.07.2023Mamy dla Ciebie przepis, który stworzy magiczną atmosferę w twojej kuchni! Czy jesteś gotowy na Tarte z Porem, Zielonym Groszkiem i Wędzonym Boczkiem? To danie jest tak smaczne, że z pewnością będzie ciężko oprzeć się kolejnemu kawałkowi! Wyobraź sobie kruchą, złotą skorupę tarty, która kryje w sobie delikatny por, słodki zielony groszek i kawałki soczystego wędzonego boczku. Wszystko to skąpane w aksamitnym nadzieniu na bazie jajek i śmietany. Czyż to nie brzmi apetycznie?
Mąkę wraz z solą i masłem przełóż do malaksera i posiekaj (możesz zrobić to także ręcznie). Dodaj jajko i wodę, a następnie krótko wyrób ciasto.
Kiedy składniki się połączą, włóż je na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie pokrój boczek i cebulę, a następnie wrzuć je na patelnię.
Kiedy boczek i cebula się zarumienią, dodaj pokrojonego w plasterki pora. Całość smaż, aż zmięknie. Pod koniec dodaj groszek.
W misce roztrzep jajka. Dodaj do nich śmietanę i wszystkie przyprawy, a także starty ser.
Wyjmij ciasto i wyłóż nim formę. Dno tarty nakłuj widelcem. Włóż je do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
Następnie wyjmij ciasto i nałóż na nie farsz. Całość zalej śmietanowo-jajecznym sosem.
Piecz jeszcze przez około 40 minut – aż całość się zetnie i delikatnie zarumieni. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach, tartę możesz udekorować jadalnymi kwiatami groszku albo szczypiorku.