Aplikacja
Tiramisu rabarbarowe
 

Tiramisu rabarbarowe

Opublikowano 29.06.2021

Kawa i tiramisu. Czy może być lepsze połączenie? Tak, jeśli tiramisu będzie rabarbarowe. Jesteście ciekawi przepisu? No to zaczynamy! Brutti ma buoni – brzydki, ale smaczny, tak mawiają Włosi o swoim klasycznym deserze. W naszym przepisie użyjemy rabarbaru, korzystajcie z niego póki jest sezon, bo nie trwa on długo. Z rabarbaru zrobimy gęsty sos, który będzie lekko słodki i kwaskowaty. Tiramisu rabarbarowe idealnie sprawdzi się jako letni deser.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy masę rabarbarową

Rabarbar obieramy z zewnętrznej części włókien. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Do rabarbaru dodajemy cukier, niewielką ilość wody, ziarenka kardamonu i niewielką ilość cytryny. Zostawiamy rabarbar na małym gazie do momentu aż nie zrobi się gęsta masa, od czasu do czasu mieszając.

2. Przygotowujemy masę z mascarpone

Śmietanę ubijamy na sztywno i przekładamy do osobnej miski. Mascarpone rozluźniamy przy użyciu miksera. Następnie do przygotowanego sera dodajemy bitą śmietanę i mieszamy w celu uzyskania puszystej masy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy na bok.

3. Komponujemy deser

Na dno pucharka układamy biszkopty. Po ostygnięciu nakładamy warstwę masy rabarbarowej, a na nią wyciskamy z rękawa masę serową. Ponownie nakładamy sos rabarbarowy i masę z mascarpone. Całość można udekorować listkami mięty i biszkoptami.

Patent #zerowaste

Pozostały rabarbar można zalać wodą, dodać cukier i gotować przez kilkanaście minut. Tak powstały kompot można podać do obiadu.

Czas całkowity 20 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
4
Łodygi rabarbaru - 6-8 sztuk
Cytryna - 1 sztuka
Cukier - 6-8 łyżek
Śmietana kremówka - 250 ml
Mascarpone - 250 g
Kardamon - szczypta
Biszkopty typu lady fingers - 1 opakowanie
Woda - 0,5 szklanki
Mięta (do dekoracji)