Tiramisu rabarbarowe
Opublikowano 29.06.2021Kawa i tiramisu. Czy może być lepsze połączenie? Tak, jeśli tiramisu będzie rabarbarowe. Jesteście ciekawi przepisu? No to zaczynamy! Brutti ma buoni – brzydki, ale smaczny, tak mawiają Włosi o swoim klasycznym deserze. W naszym przepisie użyjemy rabarbaru, korzystajcie z niego póki jest sezon, bo nie trwa on długo. Z rabarbaru zrobimy gęsty sos, który będzie lekko słodki i kwaskowaty. Tiramisu rabarbarowe idealnie sprawdzi się jako letni deser.
Rabarbar obieramy z zewnętrznej części włókien. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Do rabarbaru dodajemy cukier, niewielką ilość wody, ziarenka kardamonu i niewielką ilość cytryny. Zostawiamy rabarbar na małym gazie do momentu aż nie zrobi się gęsta masa, od czasu do czasu mieszając.
Śmietanę ubijamy na sztywno i przekładamy do osobnej miski. Mascarpone rozluźniamy przy użyciu miksera. Następnie do przygotowanego sera dodajemy bitą śmietanę i mieszamy w celu uzyskania puszystej masy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy na bok.
Na dno pucharka układamy biszkopty. Po ostygnięciu nakładamy warstwę masy rabarbarowej, a na nią wyciskamy z rękawa masę serową. Ponownie nakładamy sos rabarbarowy i masę z mascarpone. Całość można udekorować listkami mięty i biszkoptami.
Pozostały rabarbar można zalać wodą, dodać cukier i gotować przez kilkanaście minut. Tak powstały kompot można podać do obiadu.