Aplikacja
tiramisu przepis
 

Tiramisu – włoski deser w polskiej kuchni

Opublikowano 25.05.2023

Który włoski deser cieszy się w Polsce największą popularnością? Bez wątpienia – kremowe tiramisu! Przepis na ciasto z intensywną kawową nutą nie należy do skomplikowanych, a samo przygotowanie tiramisu odbywa się bez pieczenia. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz i jak krok po kroku stworzysz aksamitny deser w dwóch wariantach – w formie lub pucharkach. Przekonaj się, że gotowanie z Auchan to prawdziwa przyjemność!

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj pobudzające espresso

Espresso to sposób parzenia kawy, dzięki któremu otrzymujemy niewielką pojemność czarnego napoju o intensywnym smaku i aromacie. Idealne espresso przygotujesz w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym lub kapsułkowym. Pamiętaj, że przy przygotowywaniu tego rodzaju kawy obowiązują nieco inne proporcje niż przy klasycznej „małej czarnej” – 17 g zmielonych ziaren na każde 100 ml wody. Gotowe espresso pozostaw w kubku do ostygnięcia.

2. Ukręć aksamitny krem

Krem to jeden z najważniejszych elementów tiramisu! Przepis z mascarpone, syropem cukrowym i żółtkami pozwoli Ci przygotować klasyczny wariant deseru. Od czego zacząć? Wlej do garnka 120 ml wody, dodaj cukier kryształ, mieszaj i gotuj, aż ciecz uzyska konsystencję syropu. Następnie gotuj jeszcze przez ok. 1–1,5 minuty, po czym zdejmij garnek z kuchenki.

Czas na ubijanie żółtek – możesz zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego Qilive Q5101.

W trakcie ubijania stopniowo dolewaj do żółtek gorący syrop cukrowy – w ten sposób je zaparzysz i uzyskasz puszystą masę, do której należy dodawać serek mascarpone, ciągle mieszając.

3. Wyczaruj kawowy poncz

Wlej do garnka gotowe espresso, dodaj cukier i gotuj, aż powstanie syrop kawowy, cały czas mieszając. Po wystygnięciu dodaj wino Marsala lub likier amaretto i wymieszaj do pełnego połączenia składników.

4. Nasącz biszkopty ponczem

Kawowy poncz przelej do naczynia, które pomieści podłużne biszkopty. Teraz po kolei wkładaj ciastka do ponczu i nasączaj z obydwu stron. Jeśli czujesz, że są zbyt suche, możesz je delikatnie skropić ponczem już po ułożeniu w formie, za pomocą silikonowego pędzelka.

5. Uformuj, schłodź i udekoruj!

Dno prostokątnej formy wyłóż nasączonymi biszkoptami i przełóż kremem, po czym powtórz tę kolejność i wstaw deser na 3–4 godziny do lodówki. Po wyjęciu obficie posyp górną warstwę kremu sproszkowanym kakao i zaserwuj deser bliskim. Smak domowego tiramisu na pewno ich zachwyci!

Czas całkowity 220 min
Porcja 4
Przygotowanie 40 min
Gotowanie -
Składniki
4
jajka - 5 żółtek
cukier - 110 g + 80 g (do kawy)
mascarpone - 250 g
biszkopty podłużne - 1 opakowanie
woda - 120 ml
kakao - do dekoracji
espresso - 250 ml
Likier amaretto - 50 ml