Aplikacja
tiramisu przepis
 

Tiramisu – włoski deser w polskiej kuchni

Opublikowano 25.05.2023

Który włoski deser cieszy się w Polsce największą popularnością? Bez wątpienia – kremowe tiramisu! Przepis na ciasto z intensywną kawową nutą nie należy do skomplikowanych, a samo przygotowanie tiramisu odbywa się bez pieczenia. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz i jak krok po kroku stworzysz aksamitny deser w dwóch wariantach – w formie lub pucharkach. Przekonaj się, że gotowanie z Auchan to prawdziwa przyjemność!

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)

Espresso to sposób parzenia kawy, dzięki któremu otrzymujemy niewielką pojemność czarnego napoju o intensywnym smaku i aromacie. Idealne espresso przygotujesz w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym lub kapsułkowym. Pamiętaj, że przy przygotowywaniu tego rodzaju kawy obowiązują nieco inne proporcje niż przy klasycznej „małej czarnej” – 17 g zmielonych ziaren na każde 100 ml wody. Gotowe espresso pozostaw w kubku do ostygnięcia.

2. Ukręć aksamitny krem

Krem to jeden z najważniejszych elementów tiramisu! Przepis z mascarpone, syropem cukrowym i żółtkami pozwoli Ci przygotować klasyczny wariant deseru. Od czego zacząć? Wlej do garnka 120 ml wody, dodaj cukier kryształ, mieszaj i gotuj, aż ciecz uzyska konsystencję syropu. Następnie gotuj jeszcze przez ok. 1–1,5 minuty, po czym zdejmij garnek z kuchenki.

Czas na ubijanie żółtek – możesz zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego Qilive Q5101.

W trakcie ubijania stopniowo dolewaj do żółtek gorący syrop cukrowy – w ten sposób je zaparzysz i uzyskasz puszystą masę, do której należy dodawać serek mascarpone, ciągle mieszając.

3. Wyczaruj kawowy poncz

Wlej do garnka gotowe espresso, dodaj cukier i gotuj, aż powstanie syrop kawowy, cały czas mieszając. Po wystygnięciu dodaj wino Marsala lub likier amaretto i wymieszaj do pełnego połączenia składników.

4. Nasącz biszkopty ponczem

Kawowy poncz przelej do naczynia, które pomieści podłużne

Kawowy poncz przelej do naczynia, które pomieści podłużne biszkopty. Teraz po kolei wkładaj ciastka do ponczu i nasączaj z obydwu stron. Jeśli czujesz, że są zbyt suche, możesz je delikatnie skropić ponczem już po ułożeniu w formie, za pomocą silikonowego pędzelka.

5. Uformuj, schłodź i udekoruj!

Dno prostokątnej formy wyłóż nasączonymi biszkoptami i przełóż kremem, po czym powtórz tę kolejność i wstaw deser na 3–4 godziny do lodówki. Po wyjęciu obficie posyp górną warstwę kremu sproszkowanym kakao i zaserwuj deser bliskim. Smak domowego tiramisu na pewno ich zachwyci!

Czas całkowity 220 min
Porcja 4
Przygotowanie 40 min
Gotowanie -
Składniki
4
jajka - 5 żółtek
cukier - 110 g + 80 g (do kawy)
mascarpone - 250 g
biszkopty podłużne - 1 opakowanie
woda - 120 ml
kakao - do dekoracji
espresso - 250 ml
Likier amaretto - 50 ml