Tort bezowy z kakaowymi blatami
Opublikowano 25.08.2023Istnieje wiele możliwości i receptur, na których podstawie można stworzyć wyjątkowy tort bezowy. Przepis, który proponujemy, należy jednak do absolutnych hitów. Tort bezowy z malinami na bazie delikatnych i puszystych kakaowych blatów pozwoli Ci odkryć bezę na nowo. Gwarantujemy, że skuszą się na niego nawet osoby, które nie gustują w tego rodzaju deserach. Sprawdź, jak zrobić tort bezowy i użyj najlepszych produktów Auchan.
Przygotowanie tortu zacznij od upieczenia blatów bezowych. Możesz to zrobić dzień wcześniej i pozostawić je na noc w piekarniku, nie przykrywając. Równie dobrze jednak blaty można upiec w dniu wykonania całego tortu. W tym celu przygotuj trzy blachy do pieczenia (płaskie) i wyłóż je matą teflonową lub papierem do pieczenia. Odrysuj na nich okręgi o średnicy 20 cm. Ustaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 140 stopni Celsjusza.
W misie miksera lub wysokim naczyniu umieść białka jaj i zacznij je ubijać na sztywno na najwyższych obrotach. Pod koniec tego procesu dodawaj stopniowo cukier. Pozostaw 3 łyżki stołowe z przygotowanych 345 g. Wsypuj łyżka po łyżce, cały czas ubijając pianę. Następnie przesiej do misy kakao i za pomocą szpatułki ostrożnie wymieszaj całość. Podziel masę na trzy równe części i ułóż na blachach w granicy wyznaczonych okręgów. Wyrównaj i wygładź.
Wstaw wszystkie blachy naraz do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia popękają, urosną i mogą się lekko zapaść. To normalne i właściwe dla bezy. Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. W ten sposób wystudź blaty.
Zalej żelatynę czterema łyżkami wody i odstaw, żeby napęczniała. W tym czasie odmierz 500 g malin, umieść w małym garnku i wymieszaj z pozostałym cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w jednej łyżce stołowej zimnej wody i dodaj do gotujących się malin. Dobrze wymieszaj, następnie zagotuj i zdejmij z palnika.
Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie rozmieszaj. Następnie postaw ponownie całość na palnik i podgrzewaj, nieustannie mieszając. Należy uważać, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Tak przygotowaną frużelinę zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie mieć temperaturę letnią, wstaw masę do lodówki. Przed złożeniem tortu frużelina powinna osiągnąć konsystencję zbliżoną do żelu.
W wysokim naczyniu umieść śmietanę kremówkę i ubijaj na wysokich obrotach aż do uzyskania kremu. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo wanilię.
Ostatni etap to złożenie tortu bezowego. W tym celu weź paterę. Każdy blat posmaruj frużeliną i przełóż ubitą śmietaną. Na wierzch wyłóż resztę śmietany i udekoruj pozostałymi, niezużytymi wcześniej malinami. Zetrzyj na tarce gorzką czekoladę tuż nad tortem tak, aby powstałe wiórki swobodnie opadały na tort. Gotowy deser wstaw do lodówki. Podawaj schłodzony.