Aplikacja
Przepis Na Tort Bezowy
 

Tort bezowy z kakaowymi blatami

Opublikowano 25.08.2023

Istnieje wiele możliwości i receptur, na których podstawie można stworzyć wyjątkowy tort bezowy. Przepis, który proponujemy, należy jednak do absolutnych hitów. Tort bezowy z malinami na bazie delikatnych i puszystych kakaowych blatów pozwoli Ci odkryć bezę na nowo. Gwarantujemy, że skuszą się na niego nawet osoby, które nie gustują w tego rodzaju deserach. Sprawdź, jak zrobić tort bezowy i użyj najlepszych produktów Auchan.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj blachy

Przygotowanie tortu zacznij od upieczenia blatów bezowych. Możesz to zrobić dzień wcześniej i pozostawić je na noc w piekarniku, nie przykrywając. Równie dobrze jednak blaty można upiec w dniu wykonania całego tortu. W tym celu przygotuj trzy blachy do pieczenia (płaskie) i wyłóż je matą teflonową lub papierem do pieczenia. Odrysuj na nich okręgi o średnicy 20 cm. Ustaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 140 stopni Celsjusza.

2. Stwórz blaty bezowe

W misie miksera lub wysokim naczyniu umieść białka jaj i zacznij je ubijać na sztywno na najwyższych obrotach. Pod koniec tego procesu dodawaj stopniowo cukier. Pozostaw 3 łyżki stołowe z przygotowanych 345 g. Wsypuj łyżka po łyżce, cały czas ubijając pianę. Następnie przesiej do misy kakao i za pomocą szpatułki ostrożnie wymieszaj całość. Podziel masę na trzy równe części i ułóż na blachach w granicy wyznaczonych okręgów. Wyrównaj i wygładź.

3. Do piekarnika!

Wstaw wszystkie blachy naraz do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia popękają, urosną i mogą się lekko zapaść. To normalne i właściwe dla bezy. Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. W ten sposób wystudź blaty.

4. Przygotuj produkty na masę

Zalej żelatynę czterema łyżkami wody i odstaw, żeby napęczniała. W tym czasie odmierz 500 g malin, umieść w małym garnku i wymieszaj z pozostałym cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w jednej łyżce stołowej zimnej wody i dodaj do gotujących się malin. Dobrze wymieszaj, następnie zagotuj i zdejmij z palnika.

5. Przygotuj frużelinę

Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie rozmieszaj. Następnie postaw ponownie całość na palnik i podgrzewaj, nieustannie mieszając. Należy uważać, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Tak przygotowaną frużelinę zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie mieć temperaturę letnią, wstaw masę do lodówki. Przed złożeniem tortu frużelina powinna osiągnąć konsystencję zbliżoną do żelu.

6. Ubij śmietanę

W wysokim naczyniu umieść śmietanę kremówkę i ubijaj na wysokich obrotach aż do uzyskania kremu. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo wanilię.

7. Złóż tort bezowy

Ostatni etap to złożenie tortu bezowego. W tym celu weź paterę. Każdy blat posmaruj frużeliną i przełóż ubitą śmietaną. Na wierzch wyłóż resztę śmietany i udekoruj pozostałymi, niezużytymi wcześniej malinami. Zetrzyj na tarce gorzką czekoladę tuż nad tortem tak, aby powstałe wiórki swobodnie opadały na tort. Gotowy deser wstaw do lodówki. Podawaj schłodzony.

Czas całkowity 210 min
Porcja 8
Przygotowanie 150 min
Gotowanie 60 min
 

Tort bezowy z kakaowymi blatami

Opublikowano 25.08.2023

Istnieje wiele możliwości i receptur, na których podstawie można stworzyć wyjątkowy tort bezowy. Przepis, który proponujemy, należy jednak do absolutnych hitów. Tort bezowy z malinami na bazie delikatnych i puszystych kakaowych blatów pozwoli Ci odkryć bezę na nowo. Gwarantujemy, że skuszą się na niego nawet osoby, które nie gustują w tego rodzaju deserach. Sprawdź, jak zrobić tort bezowy i użyj najlepszych produktów Auchan.

Średniozaawansowany
1. Przygotuj blachy

Przygotowanie tortu zacznij od upieczenia blatów bezowych. Możesz to zrobić dzień wcześniej i pozostawić je na noc w piekarniku, nie przykrywając. Równie dobrze jednak blaty można upiec w dniu wykonania całego tortu. W tym celu przygotuj trzy blachy do pieczenia (płaskie) i wyłóż je matą teflonową lub papierem do pieczenia. Odrysuj na nich okręgi o średnicy 20 cm. Ustaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 140 stopni Celsjusza.

2. Stwórz blaty bezowe

W misie miksera lub wysokim naczyniu umieść białka jaj i zacznij je ubijać na sztywno na najwyższych obrotach. Pod koniec tego procesu dodawaj stopniowo cukier. Pozostaw 3 łyżki stołowe z przygotowanych 345 g. Wsypuj łyżka po łyżce, cały czas ubijając pianę. Następnie przesiej do misy kakao i za pomocą szpatułki ostrożnie wymieszaj całość. Podziel masę na trzy równe części i ułóż na blachach w granicy wyznaczonych okręgów. Wyrównaj i wygładź.

3. Do piekarnika!

Wstaw wszystkie blachy naraz do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia popękają, urosną i mogą się lekko zapaść. To normalne i właściwe dla bezy. Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. W ten sposób wystudź blaty.

4. Przygotuj produkty na masę

Zalej żelatynę czterema łyżkami wody i odstaw, żeby napęczniała. W tym czasie odmierz 500 g malin, umieść w małym garnku i wymieszaj z pozostałym cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w jednej łyżce stołowej zimnej wody i dodaj do gotujących się malin. Dobrze wymieszaj, następnie zagotuj i zdejmij z palnika.

5. Przygotuj frużelinę

Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie rozmieszaj. Następnie postaw ponownie całość na palnik i podgrzewaj, nieustannie mieszając. Należy uważać, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Tak przygotowaną frużelinę zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie mieć temperaturę letnią, wstaw masę do lodówki. Przed złożeniem tortu frużelina powinna osiągnąć konsystencję zbliżoną do żelu.

6. Ubij śmietanę

W wysokim naczyniu umieść śmietanę kremówkę i ubijaj na wysokich obrotach aż do uzyskania kremu. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo wanilię.

7. Złóż tort bezowy

Ostatni etap to złożenie tortu bezowego. W tym celu weź paterę. Każdy blat posmaruj frużeliną i przełóż ubitą śmietaną. Na wierzch wyłóż resztę śmietany i udekoruj pozostałymi, niezużytymi wcześniej malinami. Zetrzyj na tarce gorzką czekoladę tuż nad tortem tak, aby powstałe wiórki swobodnie opadały na tort. Gotowy deser wstaw do lodówki. Podawaj schłodzony.

Czas całkowity 210 min
Porcja
Przygotowanie 150 min
Gotowanie 60 min
Składniki
6 białek dużych kurzych jaj
345 g cukru drobnego do wypieków
30 g kakao
650 g malin
2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Składniki
8
6 białek dużych kurzych jaj
345 g cukru drobnego do wypieków
30 g kakao
650 g malin
2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu
1 tabliczka gorzkiej czekolady