Aplikacja
Tort Barozzi
 

Torta Barozzi – ciasto kawowo-czekoladowe

Opublikowano 15.05.2023

Torta barozzi doskonale zasmakuje smakoszom czekolady. Ponadto orzeszki ziemne i rum świetnie komponują się z czekoladowym posmakiem. To idealny upominek, by umilić dzień bliskiej Ci osobie lub deser na piątkowy wieczór, kiedy chcesz sobie wynagrodzić cały tydzień ciężkiej pracy. Sprawdź, a zobaczysz, jak torta Barozzi Cię zaskoczy!

Przygotuj się

Rozgrzej piekarnik do 160°C i wysmaruj masłem tortownicę. W garnku zagotuj wodę.

Zacznij od czekolady i masła

Czekoladę i masło umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą do rozpuszczenia, mieszając do połączenia.

Rozdrobnij orzeszki

Zmiksuj w blenderze orzeszki ziemne i migdały na grube kawałki.

Produkty wymieszaj ze sobą w żółtku

Oddziel jajka i ubij żółtka z cukrem w dużej misce. Dodaj mielone orzechy, kawę i rum wraz z roztopioną czekoladą i mieszanką masła.

Ubij jajka

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.

Białka połącz z masą ciasta

Ostrożnie, partiami, wkładaj białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.

Wlej mieszaninę do tortownicy i wyrównaj wierzch.
Teraz poczekaj

Piecz tort w piekarniku przez 35-40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wbity patyczek będzie czysty.

I gotowe!

Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Tuż przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Pamiętaj...

Ciasto przechowuj w temperaturze pokojowej, niezbyt szczelnie owinięte w papier do pieczenia.

Czas całkowity 75 min
Porcja 8
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 40 min
Składniki
8
230 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
150 g masła, pokrojonego w kostkę
4 jajka
160 g cukru
70 g blanszowanych orzeszków ziemnych, niesolonych
30 g blanszowanych migdałów
20 ml rumu
10 g granulek kawy rozpuszczalnej