Torta barozzi doskonale zasmakuje smakoszom czekolady. Ponadto orzeszki ziemne i rum świetnie komponują się z czekoladowym posmakiem. To idealny upominek, by umilić dzień bliskiej Ci osobie lub deser na piątkowy wieczór, kiedy chcesz sobie wynagrodzić cały tydzień ciężkiej pracy. Sprawdź, a zobaczysz, jak torta Barozzi Cię zaskoczy!
Rozgrzej piekarnik do 160°C i wysmaruj masłem tortownicę. W garnku zagotuj wodę.
Czekoladę i masło umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą do rozpuszczenia, mieszając do połączenia.
Zmiksuj w blenderze orzeszki ziemne i migdały na grube kawałki.
Oddziel jajka i ubij żółtka z cukrem w dużej misce. Dodaj mielone orzechy, kawę i rum wraz z roztopioną czekoladą i mieszanką masła.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
Ostrożnie, partiami, wkładaj białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.
Piecz tort w piekarniku przez 35-40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wbity patyczek będzie czysty.
Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Tuż przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Ciasto przechowuj w temperaturze pokojowej, niezbyt szczelnie owinięte w papier do pieczenia.