Aplikacja
Tortilla de patatas
 

Tortilla de patatas

Opublikowano 15.09.2021

Zwykły omlet już Wam się znudził? W kuchni czasem trzeba poszaleć! Czas więc na wyprawę do Hiszpanii. Tortilla de patatas to klasyczne hiszpańskie tapas, brzmi skomplikowanie, a to nic innego jak prosty omlet z ziemniakami! Może być serwowany zarówno na ciepło jako śniadanie, ale też na chłodno w formie przekąsek.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy ziemniaki

Obrane ziemniaki kroimy w drobne plasterki lub ścieramy na mandolinie. Następnie smażymy je na głębokim oleju.

2. Przygotowujemy masę jajeczną

Do miski wbijamy jajka, a następnie przy wykorzystaniu trzepaczki ubijamy je na gładką masę. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dodajemy groszek, całość mieszamy.

3. Łączymy ziemniaki z masą jajeczną

Do oleju, w którym smażyliśmy ziemniaki wrzucamy cebulkę. Ziemniaki oraz przysmażoną cebulkę dodajemy do masy jajecznej.

4. Smażymy

Na teflonową patelnię wylewamy masę jajeczną i podsmażamy. Podczas smażenia wykonujemy okrężne ruchy patelnią, aby uzyskać obłe kształty. Po podsmażeniu spodu przykrywamy patelnie dużym talerzem, odwracamy a następnie delikatnie zsuwamy tortillę na patelnię, aby podsmażyć wierzch.

5. Komponujemy danie

Tortillę de patatas posypujemy pietruszką i kroimy w trójkąty.

Patent #zerowaste

Pozostałe skorupki od jaj zmiażdż w moździerzu, powstanie z nich doskonały nawóz do roślin.

#kuchniahiszpańska #kuchniaśródziemnomorska #śniadaniezjajkiem #tortilladepatatas

Czas całkowity 20 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
 

Tortilla de patatas

Opublikowano 15.09.2021

Zwykły omlet już Wam się znudził? W kuchni czasem trzeba poszaleć! Czas więc na wyprawę do Hiszpanii. Tortilla de patatas to klasyczne hiszpańskie tapas, brzmi skomplikowanie, a to nic innego jak prosty omlet z ziemniakami! Może być serwowany zarówno na ciepło jako śniadanie, ale też na chłodno w formie przekąsek.

1. Przygotowujemy ziemniaki

Obrane ziemniaki kroimy w drobne plasterki lub ścieramy na mandolinie. Następnie smażymy je na głębokim oleju.

2. Przygotowujemy masę jajeczną

Do miski wbijamy jajka, a następnie przy wykorzystaniu trzepaczki ubijamy je na gładką masę. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dodajemy groszek, całość mieszamy.

3. Łączymy ziemniaki z masą jajeczną

Do oleju, w którym smażyliśmy ziemniaki wrzucamy cebulkę. Ziemniaki oraz przysmażoną cebulkę dodajemy do masy jajecznej.

4. Smażymy

Na teflonową patelnię wylewamy masę jajeczną i podsmażamy. Podczas smażenia wykonujemy okrężne ruchy patelnią, aby uzyskać obłe kształty. Po podsmażeniu spodu przykrywamy patelnie dużym talerzem, odwracamy a następnie delikatnie zsuwamy tortillę na patelnię, aby podsmażyć wierzch.

5. Komponujemy danie

Tortillę de patatas posypujemy pietruszką i kroimy w trójkąty.

Patent #zerowaste

Pozostałe skorupki od jaj zmiażdż w moździerzu, powstanie z nich doskonały nawóz do roślin.

#kuchniahiszpańska #kuchniaśródziemnomorska #śniadaniezjajkiem #tortilladepatatas

Czas całkowity 20 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
Jajka - 6 sztuk
Cebula - 2 sztuki
Groszek - 1 szklanka
Oliwa
Ziemniaki - 3 sztuki
Sól
Pieprz
Papryka wędzona
Natka pietruszki (do podania)
Składniki
4
Jajka - 6 sztuk
Cebula - 2 sztuki
Groszek - 1 szklanka
Oliwa
Ziemniaki - 3 sztuki
Sól
Pieprz
Papryka wędzona
Natka pietruszki (do podania)