Tortilla de patatas
Opublikowano 15.09.2021Zwykły omlet już Wam się znudził? W kuchni czasem trzeba poszaleć! Czas więc na wyprawę do Hiszpanii. Tortilla de patatas to klasyczne hiszpańskie tapas, brzmi skomplikowanie, a to nic innego jak prosty omlet z ziemniakami! Może być serwowany zarówno na ciepło jako śniadanie, ale też na chłodno w formie przekąsek.
Obrane ziemniaki kroimy w drobne plasterki lub ścieramy na mandolinie. Następnie smażymy je na głębokim oleju.
Do miski wbijamy jajka, a następnie przy wykorzystaniu trzepaczki ubijamy je na gładką masę. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dodajemy groszek, całość mieszamy.
Do oleju, w którym smażyliśmy ziemniaki wrzucamy cebulkę. Ziemniaki oraz przysmażoną cebulkę dodajemy do masy jajecznej.
Na teflonową patelnię wylewamy masę jajeczną i podsmażamy. Podczas smażenia wykonujemy okrężne ruchy patelnią, aby uzyskać obłe kształty. Po podsmażeniu spodu przykrywamy patelnie dużym talerzem, odwracamy a następnie delikatnie zsuwamy tortillę na patelnię, aby podsmażyć wierzch.
Tortillę de patatas posypujemy pietruszką i kroimy w trójkąty.
Pozostałe skorupki od jaj zmiażdż w moździerzu, powstanie z nich doskonały nawóz do roślin.
#kuchniahiszpańska #kuchniaśródziemnomorska #śniadaniezjajkiem #tortilladepatatas