Tradycyjna pieczona gęś w sosie winnym
Opublikowano 24.11.2023Pieczona gęś w sosie winnym to danie godne szczególnych okazji. Marynowana jest w aromatycznych ziołach i przyprawach takich jak majeranek, tymianek i czosnek, co nadaje mięsu głębię smaku. Pieczona powoli w piekarniku, gęś nabiera złocistego koloru i chrupiącej skórki, a jej mięso staje się wyjątkowo soczyste i delikatne. Sos winny, przyrządzany zwykle na bazie czerwonego lub białego wina, wzbogaca smak o słodkawo-kwaśną nutę, która idealnie komponuje się z bogatym smakiem gęsiny.
Gęś dokładnie umyj i osusz. Natrzyj ją solą i pieprzem.
Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Wymieszaj miód z musztardą, majerankiem i tymiankiem.
Gęś nafaszeruj jabłkami, cebulą i czosnkiem. Zwiąż nogi i skrzydła sznurkiem. Włóż gęś do dużego naczynia żaroodpornego i nasmaruj mieszanką miodowo-ziołową.
Wlej do naczynia wino i bulion. Przykryj gęś folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 3 godziny. Co pół godziny polewaj gęś sokiem powstałym z pieczenia.
Po 3 godzinach zdejmij folię i posmaruj gęś resztą mieszanki miodowej. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni C i piecz gęś jeszcze ok. 30 minut, aż skóra będzie chrupiąca i złocista.
Po tym czasie wyjmij gęś z piekarnika i przetnij sznurek. Podaj na talerz z dodatkami według uznania. Bon Appétit!