Aplikacja
Tradycyjna pieczona gęś w sosie winnym
 

Tradycyjna pieczona gęś w sosie winnym

Opublikowano 24.11.2023

Pieczona gęś w sosie winnym to danie godne szczególnych okazji. Marynowana jest w aromatycznych ziołach i przyprawach takich jak majeranek, tymianek i czosnek, co nadaje mięsu głębię smaku. Pieczona powoli w piekarniku, gęś nabiera złocistego koloru i chrupiącej skórki, a jej mięso staje się wyjątkowo soczyste i delikatne. Sos winny, przyrządzany zwykle na bazie czerwonego lub białego wina, wzbogaca smak o słodkawo-kwaśną nutę, która idealnie komponuje się z bogatym smakiem gęsiny.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj gęś

Gęś dokładnie umyj i osusz. Natrzyj ją solą i pieprzem.

Przygotuj owoce, warzywa oraz mieszankę z miodem

Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Wymieszaj miód z musztardą, majerankiem i tymiankiem.

Nafaszeruj gęś

Gęś nafaszeruj jabłkami, cebulą i czosnkiem. Zwiąż nogi i skrzydła sznurkiem. Włóż gęś do dużego naczynia żaroodpornego i nasmaruj mieszanką miodowo-ziołową.

Dodaj wino i bulion

Wlej do naczynia wino i bulion. Przykryj gęś folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 3 godziny. Co pół godziny polewaj gęś sokiem powstałym z pieczenia.

Usuń folię i upiecz gęś

Po 3 godzinach zdejmij folię i posmaruj gęś resztą mieszanki miodowej. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni C i piecz gęś jeszcze ok. 30 minut, aż skóra będzie chrupiąca i złocista.

Wyjmij gęś i podaj z ulubionymi dodatkami

Po tym czasie wyjmij gęś z piekarnika i przetnij sznurek. Podaj na talerz z dodatkami według uznania. Bon Appétit!

Czas całkowity 240 min
Porcja 7
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 210 min
Składniki
7
1 gęś (tuszka), np. marki Pewni Dobrego
4 jabłka
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
sól, pieprz
1 szklanka białego wina
1 szklanka bulionu drobiowego