Aplikacja
pomysl na rabarbar
 

Tradycyjne ciasto z rabarbarem

Opublikowano 06/28/2023

Chcesz zachwycić gości albo sprawić przyjemność rodzinie? Zobacz, jak upiec placek z rabarbarem na oliwie. Zaledwie kilka składników gwarantuje proste i szybkie wykonanie, a jednocześnie zapewnia wyśmienity smak.

1. Najpierw mąka

Wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia do mniejszej miski.

2. Jajka!

Białka z jajek umieść w większym naczyniu i ubijaj je na sztywno przez parę minut.

3. Dodaj cukier

Po ok. 3-4 minutach ubijania dodaj pierwszą łyżeczkę cukru. Następnie wsypuj kolejne porcje, cały czas mieszając.

4. Żółtka

Dodaj po kolei żółtka.

5. Dodaj oliwę

Wlej oliwę (lub olej), nie przerywając miksowania.

6. Moc miksera

Mieszaj całość jeszcze przez około minutę na dużych obrotach, a następnie zredukuj do minimum obroty miksera.

7. Wymieszaj!

Wsyp do dużego naczynia mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko zamieszaj całość, aż połączysz składniki. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

8. Przygotuj blachę

Resztkami oliwy posmaruj całą blachę w środku. Posyp ją dokładnie bułką tartą.

9. Forma

Przelej ciasto do formy.

10. Rabarbar

Umyj, obierz i pokrój na 1-centymetrowe kawałki łodygi rabarbaru. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta.

11. Pieczenie

Włóż blachę do środkowej komory piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie ostrożnie uchyl drzwiczki, wbij w wypiek drewniany patyczek i wyjmij po chwili. Jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe. Jeśli jest jeszcze mokry, przedłuż czas pieczenia o maksymalnie kilka minut.

12. Na koniec!

Lekko uchyl drzwiczki piekarnika (możesz włożyć w nie ścierkę albo rękawicę kuchenną, aby drzwiczki się nie zamknęły). Po ok. 15 minutach wyjmij placek i zostaw do przestudzenia.

I to wszystko – wyśmienite ciasto z rabarbarem jest gotowe. Rabarbar jest dość kwaśnym warzywem, a wypiek nie jest za słodki, dlatego możesz posypać go cukrem pudrem.

Total time
Czas całkowity 75 min
Serves
Porcja 8
Preparation
Przygotowanie 30 min
Cooking
Gotowanie 45 min
pomysl na rabarbar
 

Tradycyjne ciasto z rabarbarem

Opublikowano 06/28/2023

Chcesz zachwycić gości albo sprawić przyjemność rodzinie? Zobacz, jak upiec placek z rabarbarem na oliwie. Zaledwie kilka składników gwarantuje proste i szybkie wykonanie, a jednocześnie zapewnia wyśmienity smak.

1. Najpierw mąka

Wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia do mniejszej miski.

2. Jajka!

Białka z jajek umieść w większym naczyniu i ubijaj je na sztywno przez parę minut.

3. Dodaj cukier

Po ok. 3-4 minutach ubijania dodaj pierwszą łyżeczkę cukru. Następnie wsypuj kolejne porcje, cały czas mieszając.

4. Żółtka

Dodaj po kolei żółtka.

5. Dodaj oliwę

Wlej oliwę (lub olej), nie przerywając miksowania.

6. Moc miksera

Mieszaj całość jeszcze przez około minutę na dużych obrotach, a następnie zredukuj do minimum obroty miksera.

7. Wymieszaj!

Wsyp do dużego naczynia mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko zamieszaj całość, aż połączysz składniki. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

8. Przygotuj blachę

Resztkami oliwy posmaruj całą blachę w środku. Posyp ją dokładnie bułką tartą.

9. Forma

Przelej ciasto do formy.

10. Rabarbar

Umyj, obierz i pokrój na 1-centymetrowe kawałki łodygi rabarbaru. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta.

11. Pieczenie

Włóż blachę do środkowej komory piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie ostrożnie uchyl drzwiczki, wbij w wypiek drewniany patyczek i wyjmij po chwili. Jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe. Jeśli jest jeszcze mokry, przedłuż czas pieczenia o maksymalnie kilka minut.

12. Na koniec!

Lekko uchyl drzwiczki piekarnika (możesz włożyć w nie ścierkę albo rękawicę kuchenną, aby drzwiczki się nie zamknęły). Po ok. 15 minutach wyjmij placek i zostaw do przestudzenia.

I to wszystko – wyśmienite ciasto z rabarbarem jest gotowe. Rabarbar jest dość kwaśnym warzywem, a wypiek nie jest za słodki, dlatego możesz posypać go cukrem pudrem.

Total time
Czas całkowity 75 min
Serves
Porcja 8
Preparation
Przygotowanie 30 min
Cooking
Gotowanie 45 min
Składniki
serves 8
ok. 0,28 kg (nieco więcej niż 1,5 szklanki) mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki oleju lub oliwy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
70 g (ok. 1/3 szklanki) cukru
3–4 łodygi rabarbaru Auchan
4 jaja
bułka tarta
cukier puder (opcjonalnie)
Składniki
serves 8
ok. 0,28 kg (nieco więcej niż 1,5 szklanki) mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki oleju lub oliwy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
70 g (ok. 1/3 szklanki) cukru
3–4 łodygi rabarbaru Auchan
4 jaja
bułka tarta
cukier puder (opcjonalnie)