Tradycyjne ciasto z rabarbarem
Opublikowano 06/28/2023Chcesz zachwycić gości albo sprawić przyjemność rodzinie? Zobacz, jak upiec placek z rabarbarem na oliwie. Zaledwie kilka składników gwarantuje proste i szybkie wykonanie, a jednocześnie zapewnia wyśmienity smak.
Wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia do mniejszej miski.
Białka z jajek umieść w większym naczyniu i ubijaj je na sztywno przez parę minut.
Po ok. 3-4 minutach ubijania dodaj pierwszą łyżeczkę cukru. Następnie wsypuj kolejne porcje, cały czas mieszając.
Dodaj po kolei żółtka.
Wlej oliwę (lub olej), nie przerywając miksowania.
Mieszaj całość jeszcze przez około minutę na dużych obrotach, a następnie zredukuj do minimum obroty miksera.
Wsyp do dużego naczynia mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko zamieszaj całość, aż połączysz składniki. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Resztkami oliwy posmaruj całą blachę w środku. Posyp ją dokładnie bułką tartą.
Przelej ciasto do formy.
Umyj, obierz i pokrój na 1-centymetrowe kawałki łodygi rabarbaru. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta.
Włóż blachę do środkowej komory piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie ostrożnie uchyl drzwiczki, wbij w wypiek drewniany patyczek i wyjmij po chwili. Jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe. Jeśli jest jeszcze mokry, przedłuż czas pieczenia o maksymalnie kilka minut.
Lekko uchyl drzwiczki piekarnika (możesz włożyć w nie ścierkę albo rękawicę kuchenną, aby drzwiczki się nie zamknęły). Po ok. 15 minutach wyjmij placek i zostaw do przestudzenia.
I to wszystko – wyśmienite ciasto z rabarbarem jest gotowe. Rabarbar jest dość kwaśnym warzywem, a wypiek nie jest za słodki, dlatego możesz posypać go cukrem pudrem.
Tradycyjne ciasto z rabarbarem
Opublikowano 06/28/2023Chcesz zachwycić gości albo sprawić przyjemność rodzinie? Zobacz, jak upiec placek z rabarbarem na oliwie. Zaledwie kilka składników gwarantuje proste i szybkie wykonanie, a jednocześnie zapewnia wyśmienity smak.
Wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia do mniejszej miski.
Białka z jajek umieść w większym naczyniu i ubijaj je na sztywno przez parę minut.
Po ok. 3-4 minutach ubijania dodaj pierwszą łyżeczkę cukru. Następnie wsypuj kolejne porcje, cały czas mieszając.
Dodaj po kolei żółtka.
Wlej oliwę (lub olej), nie przerywając miksowania.
Mieszaj całość jeszcze przez około minutę na dużych obrotach, a następnie zredukuj do minimum obroty miksera.
Wsyp do dużego naczynia mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko zamieszaj całość, aż połączysz składniki. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Resztkami oliwy posmaruj całą blachę w środku. Posyp ją dokładnie bułką tartą.
Przelej ciasto do formy.
Umyj, obierz i pokrój na 1-centymetrowe kawałki łodygi rabarbaru. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta.
Włóż blachę do środkowej komory piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie ostrożnie uchyl drzwiczki, wbij w wypiek drewniany patyczek i wyjmij po chwili. Jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe. Jeśli jest jeszcze mokry, przedłuż czas pieczenia o maksymalnie kilka minut.
Lekko uchyl drzwiczki piekarnika (możesz włożyć w nie ścierkę albo rękawicę kuchenną, aby drzwiczki się nie zamknęły). Po ok. 15 minutach wyjmij placek i zostaw do przestudzenia.
I to wszystko – wyśmienite ciasto z rabarbarem jest gotowe. Rabarbar jest dość kwaśnym warzywem, a wypiek nie jest za słodki, dlatego możesz posypać go cukrem pudrem.