Aplikacja
Baza przepisów
Cantuccini
 

Tradycyjne włoskie cantucci

Opublikowano 10.07.2023

Ciao! Czy marzyłeś kiedyś o podróży po malowniczych uliczkach Toskanii z kawałkiem autentycznego włoskiego ciasteczka w ręce? Mam coś, co przybliży Cię do tego doświadczenia! Przedstawiam przepis na tradycyjne włoskie cantucci – chrupiące, pełne migdałów ciasteczka, które są sercem włoskich deserów. Zanurz się w smaku prawdziwej Italii, nie ruszając się z domu!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Roztrzep jajka

Do miski wbij jajka, roztrzep i wymieszaj z cukrem, solą i startą skórką z cytrusów.

2. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia (lub amoniak). Zagnieć ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsyp do ciasta migdały (w skórkach, nieobrane) i ponownie zagnieć.

3. Przygotuj blachę

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z masy uformuj 2-3 rulony i spłaszcz je lekko dłonią lub wałkiem. Powinny one przypominać ciasto na kopytka — rulon powinien być jednak nieco szerszy.

4. Czas na pieczenie!

Ułóż rulony na blaszce w sporych odległościach. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy ciasto podrośnie, wyjmij je i zaczekaj, aż nieco ostygnie. Następnie pokrój po skosie na równe kawałki długości ok. 8–10 cm i grubości ok. 1,5 cm (podczas drugiego pieczenia ciasto jeszcze nieco urośnie).

5. To już ostatni krok!

Ciasteczka ułóż ponownie na blaszce bokiem do góry i piecz przez około 4 minuty, następnie odwróć je na drugą stronę i piecz kolejne 4 minuty. Podczas drugiego pieczenia ciastka podsychają i zyskują pożądaną, twardą konsystencję.

Czas całkowity 60 min
Porcja 40
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
Składniki
40
280 g mąki, najlepiej typu 00 (ewentualnie tortowej)
150 g cukru
130 g migdałów ze skórką (nie będziemy ich obierać)
2 jajka
starta skórka z jednej cytryny
starta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
szczypta soli
jedno żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem