Aplikacja
Tradycyjny sernik
 

Tradycyjny sernik

Opublikowano 19.10.2022

Tradycyjny sernik to doskonałe połączenie delikatnego sera, aromatycznych przypraw i kruchego spodu. Ten klasyczny deser jest nieodłączną częścią wielu kuchni i z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W naszym przepisie na tradycyjny sernik używamy wysokiej jakości twarogu Pewni Dobrego, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy masę sernikową

Rozdzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Do utartych żółtek dodajemy masło w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej formy dodajemy zmielony kilkukrotnie ser, śmietankę 36% i ponownie mieszamy.
Laskę wanilii przekrajamy na pół i wydobywamy wszystkie ziarenka, które dodajemy do naszej masy sernikowej.

2. Pieczemy ciasto

Do całości dodajemy mąkę ziemniaczaną i odrobinę soku z cytryny. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Robimy sos malinowy

W oczekiwaniu na sernik wrzucamy maliny do garnuszka. Dodajemy cukier i trochę wody. Gotujemy kilka minut do momentu kiedy owoce rozpadną się. Aby uzyskać aksamitną konsystencję naszej polewy bierzemy miskę, sitko oraz łopatkę kuchenną. Wylewamy nasz sos na sitko, a następnie przy pomocy łopatki dokładnie przecieramy. To co znajdzie się w misce to właśnie nasz aksamitny sos malinowy – w siteczku zostaną jedynie pestki.

Patent #zerowaste

Skórkę z laski wanilii włóż do słoiczka z cukrem lub cukrem pudrem. Dzięki temu uzyskasz aromatyczny cukier.

Jeżeli nie wiesz co zrobić z białkami koniecznie sprawdź nasz przepis na „Deser z truskawkami” tam odnajdziesz patent zero-waste na pozostałe białka!

Czas całkowity 80 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
 

Tradycyjny sernik

Opublikowano 19.10.2022

Tradycyjny sernik to doskonałe połączenie delikatnego sera, aromatycznych przypraw i kruchego spodu. Ten klasyczny deser jest nieodłączną częścią wielu kuchni i z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W naszym przepisie na tradycyjny sernik używamy wysokiej jakości twarogu Pewni Dobrego, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję.

1. Przygotowujemy masę sernikową

Rozdzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Do utartych żółtek dodajemy masło w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej formy dodajemy zmielony kilkukrotnie ser, śmietankę 36% i ponownie mieszamy.
Laskę wanilii przekrajamy na pół i wydobywamy wszystkie ziarenka, które dodajemy do naszej masy sernikowej.

2. Pieczemy ciasto

Do całości dodajemy mąkę ziemniaczaną i odrobinę soku z cytryny. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Robimy sos malinowy

W oczekiwaniu na sernik wrzucamy maliny do garnuszka. Dodajemy cukier i trochę wody. Gotujemy kilka minut do momentu kiedy owoce rozpadną się. Aby uzyskać aksamitną konsystencję naszej polewy bierzemy miskę, sitko oraz łopatkę kuchenną. Wylewamy nasz sos na sitko, a następnie przy pomocy łopatki dokładnie przecieramy. To co znajdzie się w misce to właśnie nasz aksamitny sos malinowy – w siteczku zostaną jedynie pestki.

Patent #zerowaste

Skórkę z laski wanilii włóż do słoiczka z cukrem lub cukrem pudrem. Dzięki temu uzyskasz aromatyczny cukier.

Jeżeli nie wiesz co zrobić z białkami koniecznie sprawdź nasz przepis na „Deser z truskawkami” tam odnajdziesz patent zero-waste na pozostałe białka!

Czas całkowity 80 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
Składniki
Twaróg - 1 kg
Masło - 150 g
Cukier puder - 200 g
Jaja - 6 sztuk
Śmietanka 36% - 150 ml
Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki
Sok z cytryny - 0,5 sztuki
Laska wanilii - 1 sztuka
Świeża mięta - do dekoracji
Kwiaty jadalne - do dekoracji
Składniki
4
Twaróg - 1 kg
Masło - 150 g
Cukier puder - 200 g
Jaja - 6 sztuk
Śmietanka 36% - 150 ml
Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki
Sok z cytryny - 0,5 sztuki
Laska wanilii - 1 sztuka
Świeża mięta - do dekoracji
Kwiaty jadalne - do dekoracji