Tradycyjny sernik
Opublikowano 19.10.2022Tradycyjny sernik to doskonałe połączenie delikatnego sera, aromatycznych przypraw i kruchego spodu. Ten klasyczny deser jest nieodłączną częścią wielu kuchni i z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W naszym przepisie na tradycyjny sernik używamy wysokiej jakości twarogu Pewni Dobrego, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję.
Rozdzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Do utartych żółtek dodajemy masło w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej formy dodajemy zmielony kilkukrotnie ser, śmietankę 36% i ponownie mieszamy.
Laskę wanilii przekrajamy na pół i wydobywamy wszystkie ziarenka, które dodajemy do naszej masy sernikowej.
Do całości dodajemy mąkę ziemniaczaną i odrobinę soku z cytryny. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
W oczekiwaniu na sernik wrzucamy maliny do garnuszka. Dodajemy cukier i trochę wody. Gotujemy kilka minut do momentu kiedy owoce rozpadną się. Aby uzyskać aksamitną konsystencję naszej polewy bierzemy miskę, sitko oraz łopatkę kuchenną. Wylewamy nasz sos na sitko, a następnie przy pomocy łopatki dokładnie przecieramy. To co znajdzie się w misce to właśnie nasz aksamitny sos malinowy – w siteczku zostaną jedynie pestki.
Skórkę z laski wanilii włóż do słoiczka z cukrem lub cukrem pudrem. Dzięki temu uzyskasz aromatyczny cukier.
Jeżeli nie wiesz co zrobić z białkami koniecznie sprawdź nasz przepis na „Deser z truskawkami” tam odnajdziesz patent zero-waste na pozostałe białka!