Trifle ze świeżymi owocami
Opublikowano 24.05.2024Przygotuj tradycyjny deser wywodzący się z Anglii – orzeźwiające trifle ze świeżymi owocami!
Trifle to nazwa brytyjskiego, warstwowego deseru. Przygotowuje się go na wiele sposobów – w wersji owocowej, czekoladowej czy też kremowej. Trifle ze świeżymi owocami to wersja przekładana galaretką truskawkową, biszkoptami lady fingers oraz warstwą budyniową i jogurtową.
Trifle możesz udekorować według uznania – ozdobić bitą śmietaną, owocami czy też wykorzystać cukrową posypkę lub czekoladę. Im bardziej kolorowo, tym lepiej będzie prezentować się Twoje trifle. Przepis na ten deser to idealna opcja na gorące, letnie dni. Dodatek sezonowych owoców sprawi, że zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyjątkowym wyglądem.
Zagotuj 500 ml wody. Galaretkę truskawkową wsyp do średniej miski. Zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się proszku. Odstaw do wystygnięcia w chłodne miejsce.
Odmierz pół szklanki mleka i wsyp do niej zawartość opakowania budyniu waniliowego. Dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Dokładnie wymieszaj, tak by proszek całkowicie rozpuścił się i by nie powstały grudki. Odmierz kolejne 1,5 szklanki mleka do rondelka i zagotuj je. Następnie dodaj rozpuszczony budyń i mieszaj do momentu zagęszczenia masy budyniowej. Odstaw na bok do ostygnięcia.
Do miski dodaj dobrze schłodzoną śmietankę 36% oraz 1 łyżkę cukru pudru, a następnie ubij za pomocą miksera. Połowę bitej śmietany przełóż do innego naczynia i połącz z jogurtem naturalnym oraz pokruszonymi listkami świeżej mięty. Do masy dodaj startą skórkę z połówki limonki oraz 1 łyżkę soku z limonki. Całość wymieszaj.
Do wykonania deseru potrzebujesz wysokiego, przeźroczystego naczynia z płaskim dnem lub kilka pucharków. Biszkopty zamocz w słodkim winie lub soku pomarańczowym i wyłóż nimi dno naczynia. Następnie ułóż truskawki wokół ścian naczynia. Na środek wsyp część pokrojonych moreli, malin i borówek. Tak przygotowaną warstwę zalej galaretką truskawkową. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Następnie wyłóż warstwę budyniową. Ponownie ułóż plasterki truskawek wokół naczynia. Wierzch posyp pokruszonymi biszkoptami i dodaj garść owoców. Następnie wyłóż warstwę z masy jogurtowej. Na samym wierzchu stwórz warstwę z bitej śmietany. Udekoruj pozostałymi owocami i listkami świeżej mięty.
Gotowe trifle ze świeżymi owocami jagodowymi podawaj mocno schłodzone. Ten słodki deser najlepiej smakuje w ciepłe, letnie dni – doskonale orzeźwia.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!