Tuszka z kurczaka pieczona z masłem paprykowo-czosnkowym
Opublikowano 11.03.2024Pieczony kurczak to nie tylko idealny pomysł na codzienny obiad dla całej rodziny, ale także propozycja głównego dania podczas przyjęcia dla bliskich.
W przepisie do marynowania mięsa wykorzystano solankę – można w niej umieścić dowolną część kurczaka, jednak my polecamy zanurzyć całość, szczególnie podczas przygotowania tuszki, jak w tym przepisie. Dzięki pozostawieniu mięsa w posolonej wodzie na noc, tuszka skruszeje oraz równomiernie nabierze smaku.
Cała tuszka kurczaka Pewni Dobrego jest sprężysta i idealnie trzyma swój kształt, więc nie trzeba jej dodatkowo podwiązywać przed włożeniem do piekarnika. Paprykowo-czosnkowe masło umieszczone pod skórą to świetny sposób, by zachować soczystość i wydobyć delikatny smak mięsa, a zarazem podbić jego wyrazisty aromat.
Kurczak z masłem czosnkowym po upieczeniu ma białe mięso oraz chrupiącą skórkę, a to wszystko okraszone aromatycznym nadzieniem.
Masło zawczasu wyciągnij z lodówki, by było miękkie. Czosnek zetrzyj na małej tarce. Do miękkiego masła dodaj słodką paprykę, czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw delikatnie solą.
Na 1 litr wody dodaj 40 g soli, 2 g cukru, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego. Należy zachować proporcje w zależności od użytego naczynia – kurczak powinien być w całości zanurzony w wodzie.
Kurczaka z grzędy Pewni Dobrego najlepiej zostaw w przygotowanej solance na całą noc. Po tym czasie osusz mięso papierowym ręcznikiem. Możesz też zrezygnować z marynowania w solance i piec tuszkę od razu z masłem. Mięso pod skórą wysmaruj 2/3 porcji masła paprykowego, a następnie delikatnie oddziel skórę i umieść masło na całej powierzchni piersi tuszki. Do środka kurczaka włóż przekrojoną na pół cebulę.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Umieść tuszkę Pewni Dobrego z masłem w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na około 80–90 minut. Na koniec, przed samym podaniem, wysmaruj upieczoną tuszkę pozostałą częścią masła.
Zanim zaserwujesz mięso, pozostaw je na około 10 minut do ostygnięcia.
Pieczony kurczak z aromatycznym masłem paprykowo-czosnkowym świetnie komponuje się z ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Możesz posypać je ziołami prowansalskimi i podpiec na patelni lub upiec wraz z kurczakiem w piekarniku. Dodatek aromatycznych ziół urozmaici smak warzyw, które będą stanowić wyśmienitą kompozycję wraz z paprykowo-czosnkowym masłem.
Całości znakomicie dopełni smak grillowanych warzyw lub chrupiąca wiosenna sałatka z sosem jogurtowym, który doda posiłkowi lekkości i świeżości.