Twarogowe knedle ze śliwkami
Opublikowano 23.04.2023Masz ochotę na odmienną wersję tradycyjnego dania? Knedle twarogowe ze śliwkami mogą być strzałem w 10! Świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkami. Dla podkreślenia smaku możesz je posypać cukrem lub cynamonem, polać jogurtem naturalnym albo stopionym masłem. Podawaj potrawę z dodatkiem świeżych śliwek. Smacznego!
Wrzuć mąkę, twaróg, jajko i sól na stolnicę albo czysty blat, a następnie zagnieć, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Twarogowa masa jest dosyć lepka, ale nie dosypuj więcej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski wyjdą twarde. Po wyrobieniu ciasta przesyp mąką blat oraz dłonie po to, aby ciasto nie przywierało.
Uformuj gruby (około 4-5 cm średnicy), długi wałek i podziel go na mniejsze kawałki (tak, jak robi się kopytka).
Każde kopytko lekko rozpłaszcz, połóż na środku połówkę śliwki (bez pestki!) i wykonaj z niego kulkę.
Wrzuć knedle do wrzącej wody i poczekaj, aż wypłyną. Gdy pojawią się na powierzchni, odczekaj jeszcze około 4-5 minut, a następnie wyjmij je z garnka, używając łyżki cedzakowej i gotowe! Podawaj je z jogurtem naturalnym lub śmietaną z cukrem.