Aplikacja
Twarogowe knedle ze śliwkami
 

Twarogowe knedle ze śliwkami

Opublikowano 23.04.2023

Masz ochotę na odmienną wersję tradycyjnego dania? Knedle twarogowe ze śliwkami mogą być strzałem w 10! Świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkami. Dla podkreślenia smaku możesz je posypać cukrem lub cynamonem, polać jogurtem naturalnym albo stopionym masłem. Podawaj potrawę z dodatkiem świeżych śliwek. Smacznego!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj ciasto

Wrzuć mąkę, twaróg, jajko i sól na stolnicę albo czysty blat, a następnie zagnieć, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Twarogowa masa jest dosyć lepka, ale nie dosypuj więcej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski wyjdą twarde. Po wyrobieniu ciasta przesyp mąką blat oraz dłonie po to, aby ciasto nie przywierało.

2. Uformuj kopytka

Uformuj gruby (około 4-5 cm średnicy), długi wałek i podziel go na mniejsze kawałki (tak, jak robi się kopytka).

3. Wsadź śliwki do środka i uformuj kulki

Każde kopytko lekko rozpłaszcz, połóż na środku połówkę śliwki (bez pestki!) i wykonaj z niego kulkę.

4. Ugotuj knedle

Wrzuć knedle do wrzącej wody i poczekaj, aż wypłyną. Gdy pojawią się na powierzchni, odczekaj jeszcze około 4-5 minut, a następnie wyjmij je z garnka, używając łyżki cedzakowej i gotowe! Podawaj je z jogurtem naturalnym lub śmietaną z cukrem.

Czas całkowity 35 min
Porcja 20
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 5 min
Składniki
20
mąka pszenna – 1 szklanka,
mąka ziemniaczana – 2 łyżki,
twaróg – 500 g,
jajko – 2 szt.,
szczypta soli,
śliwki – 20 szt.,
masło,
cukier,
cynamon,
jogurt naturalny – 1 małe opakowanie.