Tymiankowo-cytrynowe udka z kurczaka z kluskami śląskimi
Opublikowano 08.03.2024Pieczone udka z kurczaka Pewni Dobrego i kluski śląskie z sosem to propozycja dla fanów regionalnej kuchni śląskiej. Mięso uwielbia cytrynę i to dzięki niej staje się jeszcze bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Dodatek tymianku świetnie pasuje do tego połączenia – dodaj go więc od serca. Chrupiąca i złota skórka, dzięki podsmażeniu wcześniej, świetnie pasuje do miękkich klusek w kremowym sosie śmietanowym.
Przepis na pieczone udka jest pełen smaków i aromatów, a dobrej jakości mięso w takim połączeniu nabiera charakteru. Smak kremowego sosu został podkręcony dodatkiem musztardy francuskiej, która nadaje mu wyrazistości.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Udka z kurczaka marki Pewni Dobrego skrop sokiem z połowy cytryny, dopraw solą i odstaw na 10 minut. Następnie rozgrzej olej (około 2 łyżki) na patelni na średnim ogniu. Zarumień udka od strony skóry, a kiedy będzie złota, odwróć je na drugą stronę. Dodaj w tym czasie tymianek, 3 plasterki cytryny i łyżkę masła.
Po usmażeniu przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym na 190 stopni około 50 minut, co jakiś czas podlewaj udka tłuszczem spod mięsa.
W garnku zagotuj osoloną wodę na kluski śląskie. Rozgrzej patelnię i dodaj 1 łyżkę masła. W międzyczasie posiekaj drobno szalotkę, a następnie zeszklij ją na maśle, by nabrała delikatnie złotego koloru. Dodaj wino (opcjonalnie), musztardę, listki tymianku, sól i pieprz – redukuj 30 sekund. Następnie dodaj śmietankę i gotuj 3-4 minuty aż sos będzie gęsty. W osolonej wodzie ugotuj kluski śląskie z zaleceniami na opakowaniu. Kiedy będą miękkie, wrzuć je prosto z wody do sosu.
Udka wyjmij z piekarnika i podawaj z kluskami śląskimi. Potrawę ozdób świeżymi ziołami.
Mięso z udek idealnie odchodzi od kości, a skórka jest złota, chrupiąca i pachnąca aromatycznym tymiankiem. Pieczone udka z kurczaka przygotowane w ten sposób to gwarancja udanego obiadu.
Smacznego!