Aplikacja
Udka kurczaka
 

Udka kurczaka

Opublikowano 07.10.2022

Dynia idealnie sprawdzi się nie tylko jako ozdoba na Halloween, czy główny składnik zupy krem. W tym przepisie dynia będzie towarzyszyła udkom z kurczaka. Pokrojona w chrupiące kosteczki nada smak i aromat naszemu daniu. Dynia piżmowa Pewni Dobrego pochodzi z rodzinnych gospodarstw na południu Mazowsza. Jej produkcja jest ekologiczna i kontrolowana, czego rezultatem jest brak pestycydów.

1. Przygotuj udka

Udka z kurczaka opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw pieprzem, solą i natrzyj 3 łyżeczkami curry, startym czosnkiem i odrobiną oliwy. Gotowe kawałki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

2. Przygotuj warzywa

Ziemniaki i dynię obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w paski. Warzywa oraz gałązki rozmarynu ułóż między udkami kurczaka i posyp resztą curry. Całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

3. Upiecz

Udka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 50 minut.

#przepisnadynię #dyniapewnidobrego #udkazkurczaka

Czas całkowity 65 min
Porcja 6
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
6
Udka kurczaka - 6 sztuk
Czosnek - 2 ząbki
Papryka czerwona - 2 sztuki
Dynia - 200 g
Ziemniaki - 500 g
Curry - 5 łyżeczek
Świeży rozmaryn
Oliwa z oliwek
Cytryny - ½ sztuki
Pieprz
Sól