Udka kurczaka
Opublikowano 07.10.2022Dynia idealnie sprawdzi się nie tylko jako ozdoba na Halloween, czy główny składnik zupy krem. W tym przepisie dynia będzie towarzyszyła udkom z kurczaka. Pokrojona w chrupiące kosteczki nada smak i aromat naszemu daniu. Dynia piżmowa Pewni Dobrego pochodzi z rodzinnych gospodarstw na południu Mazowsza. Jej produkcja jest ekologiczna i kontrolowana, czego rezultatem jest brak pestycydów.
Udka z kurczaka opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw pieprzem, solą i natrzyj 3 łyżeczkami curry, startym czosnkiem i odrobiną oliwy. Gotowe kawałki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki i dynię obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w paski. Warzywa oraz gałązki rozmarynu ułóż między udkami kurczaka i posyp resztą curry. Całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Udka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 50 minut.
#przepisnadynię #dyniapewnidobrego #udkazkurczaka