Aplikacja
Uszka wigilijne
 

Uszka wigilijne

Opublikowano 13.11.2023

Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom na wigilijnym stole, nie może zabraknąć uszek z grzybami. To tradycyjne danie, które sprawia, że barszcz czerwony nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować uszka krok po kroku, jakiego farszu użyć i jak je podawać. Zapraszamy do lektury!

1. Zacznij od ciasta

Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Następnie dolej gorącej wody i mieszaj łyżką.

2. Wyrabiaj ciasto

Gdy masa ostygnie, wyrabiaj ją rękami lub przy pomocy miksera z hakami aż do uzyskania elastycznej konsystencji.

3. Daj ciastu odpocząć

Zawiń masę w przezroczystą folię spożywczą i odłóż na godzinę.

4. Przygotuj grzyby

Zanurz suszone grzyby w zimnej wodzie. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, aby nasiąknęły.

5. Czas na farsz

Wodę z grzybami przelej do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut. Odsącz je i drobno posiekaj.

6. Teraz cebula

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni olej i smaż, aż warzywo stanie się złociste. Następnie dodaj grzyby, sól i pieprz i smaż przez kolejne 5 minut.

7. Dodaj pozostałe składniki

Gdy farsz ostygnie, wlej do niego żółtko oraz wsyp bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj składniki.

8. Ulep uszka

Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj porcję ciasta na cienki placek. Wytnij małe kółeczka i kwadraty. Na środek nałóż niewielką ilość farszu, a następnie zlep krawędzie, formując uszka.

9. Do garnka!

Gotuj uszka w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odsącz je.

Wskazówka: Aby uszka nie kleiły się do siebie, polej je niewielką ilością oleju.

Czas całkowity 130 min
Porcja 10
Przygotowanie 120 min
Gotowanie 10 min
 

Uszka wigilijne

Opublikowano 13.11.2023

Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom na wigilijnym stole, nie może zabraknąć uszek z grzybami. To tradycyjne danie, które sprawia, że barszcz czerwony nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować uszka krok po kroku, jakiego farszu użyć i jak je podawać. Zapraszamy do lektury!

1. Zacznij od ciasta

Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Następnie dolej gorącej wody i mieszaj łyżką.

2. Wyrabiaj ciasto

Gdy masa ostygnie, wyrabiaj ją rękami lub przy pomocy miksera z hakami aż do uzyskania elastycznej konsystencji.

3. Daj ciastu odpocząć

Zawiń masę w przezroczystą folię spożywczą i odłóż na godzinę.

4. Przygotuj grzyby

Zanurz suszone grzyby w zimnej wodzie. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, aby nasiąknęły.

5. Czas na farsz

Wodę z grzybami przelej do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut. Odsącz je i drobno posiekaj.

6. Teraz cebula

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni olej i smaż, aż warzywo stanie się złociste. Następnie dodaj grzyby, sól i pieprz i smaż przez kolejne 5 minut.

7. Dodaj pozostałe składniki

Gdy farsz ostygnie, wlej do niego żółtko oraz wsyp bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj składniki.

8. Ulep uszka

Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj porcję ciasta na cienki placek. Wytnij małe kółeczka i kwadraty. Na środek nałóż niewielką ilość farszu, a następnie zlep krawędzie, formując uszka.

9. Do garnka!

Gotuj uszka w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odsącz je.

Wskazówka: Aby uszka nie kleiły się do siebie, polej je niewielką ilością oleju.

Czas całkowity 130 min
Porcja 10
Przygotowanie 120 min
Gotowanie 10 min
Składniki
10
Składniki na ciasto
300 g mąki pszennej
150 ml gorącej wody
3 łyżki oleju roślinnego
Szczypta soli
Składniki na farsz:
50 g suszonych grzybów
1 cebula
1 żółtko
Szczypta soli i pieprzu
Olej do smażenia
Składniki
10
Składniki na ciasto
300 g mąki pszennej
150 ml gorącej wody
3 łyżki oleju roślinnego
Szczypta soli
Składniki na farsz:
50 g suszonych grzybów
1 cebula
1 żółtko
Szczypta soli i pieprzu
Olej do smażenia