Aplikacja
Warstwowa sałatka śledziowa
 

Warstwowa sałatka śledziowa

Opublikowano 01.12.2023

Śledź zgodnie z tradycją podawany jest na świątecznym stole od setek lat. Najczęściej w połączeniu z olejem i cebulką. Jednak śledź stanowi podstawę wielu różnych sałatek. Jeżeli szukasz pomysłu na sałatkę świąteczną, spróbuj przepisu na kolorową warstwową sałatkę z filetami śledziowymi ala Matias Pewni Dobrego i warzywami. Warstwowa sałatka nie tylko smakuje pysznie, ale także wyjątkowo atrakcyjnie prezentuje się na stole.

1. Namocz śledzie

Filety śledziowe ala matias namaczaj w zimnej wodzie przez minimum godzinę. W czasie moczenia się śledzi przejdź do kolejnych kroków.

2. Upiecz bataty

Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, w trybie grzania góra-dół. Bataty obierz ze skórki. Pokrój je w plasterki o grubości do maksymalnie 0,5 cm i wyłóż do miseczki. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Do miski ze słodkimi ziemniakami dodaj rozmaryn, oliwę z oliwek, sól, pieprz czarny i dokładnie wymieszaj. Na blaszkę wyłóż plasterkami batata i wstaw do piekarnika na 20 minut.

3. Ugotuj groszek i jaja

Do dwóch garnków wlej wodę, posól ją i zagotuj. Do jednego garnka wrzuć jajka i gotuj przez 12 minut. Do drugiego garnka wsyp mrożony groszek i gotuj przez 6 minut, a następnie odlej z wody. Ugotowane jaja obierz ze skorupek.

4. Pokrój składniki

Filety śledziowe Pewni Dobrego odsącz z wody i pokrój w kostkę, a następnie skrop sokiem z cytryny i posyp pieprzem cytrynowym. Jaja i buraki gotowane Auchan pokrój w kostkę. Kwaśne jabłko umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

5. Stwórz warstwy

Przygotuj przeźroczystą miskę do wykładania warstw sałatki. Kostkę z buraka wymieszaj z musztardą, kwaśnym jabłkiem i cebulką. W innym naczyniu wymieszaj majonez z jogurtem, szczyptą soli i pieprzem czarnym. Następnie w misce ułóż warstwy sałatki: na dno pieczony batat, kawałki śledzia i na nich rozprowadź łyżkę sosu, potem groszek, później jajka i kolejną łyżkę sosu. Na koniec dodaj buraczki i resztę sosu na sam wierzch.
Posiekaj natkę pietruszki lub szczypiorek i posyp nim wierzch warstwowej sałatki śledziowej. Przy nakładaniu porcji pamiętaj, aby sięgnąć łyżką do samego dna i nałożyć wszystkie składniki.

Sałatkę możesz też serwować w małych miseczkach. Wtedy warstwy wyłóż do pojedynczych naczyń, a powstanie mini wersja dania.

Warto spożywać tłuste ryby morskie nie tylko od święta. Filety śledziowe to dobre źródło kwasów omega-3 oraz pełnowartościowego białka. Spożywaj ryby 2 razy w tygodniu, aby wesprzeć funkcjonowanie układu sercowo naczyniowego. Sałatkę przygotuj dzień przed świętami – schłodzona z lodówki smakuje najlepiej!
Smacznego!

Czas całkowity 60 min
Porcja 5
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Składniki
5
Lista składników:
500 g filetów śledziowych ala Matias Pewni Dobrego
4 bataty
5 buraków gotowanych Auchan
6 jajek ekologicznych Pewni Dobrego
2 szklanki mrożonego zielonego groszku Auchan
1 kwaśne jabłko
1 cebula
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek Auchan
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka suszonego rozmarynu lub kilka gałązek świeżego
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
½ pęczku natki pietruszki lub szczypiorku