Aplikacja
Wegański serek z nerkowców
 

Wegański serek z nerkowców

Opublikowano 24.11.2021

Orzechy nerkowca zostały okrzyknięte najzdrowszą przekąską świata. Dodatkowo, uważane są za najsmaczniejsze orzechy o delikatnym i słodkim smaku.
Zapewne słyszeliście o wegańskim mleku przygotowanym samodzielnie? A próbowaliście kiedyś przygotować wegański serek? Nie ma co myśleć, trzeba działać! Z czym jeść wegański serek? Z chlebem “na zdrowie”. Jeśli nie wiecie co to za chleb, koniecznie zajrzyjcie tutaj.

1. Przygotowujemy orzechy nerkowca

Dzień wcześniej namaczamy orzechy nerkowca. Jeżeli nie mamy tyle czasu zalewamy orzechy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Następnie odsączone nerkowce blendujemy w malakserze na gładką masę w międzyczasie dolewając 1-2 łyżki wody.

2. Komponujemy serek

Do zblendowanych nerkowców dodajemy odrobinę soku z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy posiekaną w kostkę rzodkiewkę, oraz szczypiorek. Całość możemy udekorować kiełkami rzodkiewki.

3. Przygotowujemy wstążki z ogórka

Ogórka zielonego “kroimy” w paski przy pomocy obieraczki do ziemniaków. Tak przygotowaną wstążeczkę możemy zwinąć w rulonik.

4. Robimy kanapkę

Kromkę chleba smarujemy obficie serkiem, nakładamy odrobinę kiełków oraz wstążki z ogórka.

Patent #zerowaste

Pozostałego ogórka kroimy w plasterki i dodajemy do dzbanka z wodą, limonką oraz tymiankiem.

Czas całkowity 1450 min
Porcja 10
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
10
Orzechy nerkowca - 1 szklanka
Rzodkiewki - kilka sztuk
Kiełki rzodkiewki lub cebula dymka
Ogórek zielony
Chleb na zdrowie (do podania)
Tymianek
Sok z limonki
Sól
Pieprz