Wegański serek z nerkowców
Opublikowano 24.11.2021Orzechy nerkowca zostały okrzyknięte najzdrowszą przekąską świata. Dodatkowo, uważane są za najsmaczniejsze orzechy o delikatnym i słodkim smaku.
Zapewne słyszeliście o wegańskim mleku przygotowanym samodzielnie? A próbowaliście kiedyś przygotować wegański serek? Nie ma co myśleć, trzeba działać! Z czym jeść wegański serek? Z chlebem “na zdrowie”. Jeśli nie wiecie co to za chleb, koniecznie zajrzyjcie tutaj.
Dzień wcześniej namaczamy orzechy nerkowca. Jeżeli nie mamy tyle czasu zalewamy orzechy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Następnie odsączone nerkowce blendujemy w malakserze na gładką masę w międzyczasie dolewając 1-2 łyżki wody.
Do zblendowanych nerkowców dodajemy odrobinę soku z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy posiekaną w kostkę rzodkiewkę, oraz szczypiorek. Całość możemy udekorować kiełkami rzodkiewki.
Ogórka zielonego “kroimy” w paski przy pomocy obieraczki do ziemniaków. Tak przygotowaną wstążeczkę możemy zwinąć w rulonik.
Kromkę chleba smarujemy obficie serkiem, nakładamy odrobinę kiełków oraz wstążki z ogórka.
Pozostałego ogórka kroimy w plasterki i dodajemy do dzbanka z wodą, limonką oraz tymiankiem.