Aplikacja
domowe lody
 

Wegańskie lody waniliowe

Opublikowano 11.05.2023

Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Dodawanie mleka kokosowego

Mleko kokosowe wlej do garnka.

2. Dodawanie reszty składników

Do mleka dodaj olej i cukier.

3. Gotowanie

Garnek wstaw na mały ogień i podgrzewaj do rozpuszczenia się wszystkich składników. Mieszaj płyn od czasu do czasu.

4. Ekstrakt waniliowy

Zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.

5. Przestudzenie

Odstaw całość do ostygnięcia.

6. Ubijanie

Chłodną masę dobrze ubij za pomocą blendera, miksera albo ręcznie trzepaczką.

7. Mrożenie

Gotową masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. 3–4 godz. Aby nadać lodom puszystości, co ok. 30 min wyjmuj pojemnik i wymieszaj masę.

Czas całkowity 240 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
 

Wegańskie lody waniliowe

Opublikowano 11.05.2023

Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.

1. Dodawanie mleka kokosowego

Mleko kokosowe wlej do garnka.

2. Dodawanie reszty składników

Do mleka dodaj olej i cukier.

3. Gotowanie

Garnek wstaw na mały ogień i podgrzewaj do rozpuszczenia się wszystkich składników. Mieszaj płyn od czasu do czasu.

4. Ekstrakt waniliowy

Zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.

5. Przestudzenie

Odstaw całość do ostygnięcia.

6. Ubijanie

Chłodną masę dobrze ubij za pomocą blendera, miksera albo ręcznie trzepaczką.

7. Mrożenie

Gotową masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. 3–4 godz. Aby nadać lodom puszystości, co ok. 30 min wyjmuj pojemnik i wymieszaj masę.

Czas całkowity 240 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
mleko kokosowe - 2 szklanki (500 ml)
olej kokosowy - 1 łyżka
cukier - pół szklanki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
Składniki
4
mleko kokosowe - 2 szklanki (500 ml)
olej kokosowy - 1 łyżka
cukier - pół szklanki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka