Aplikacja
Wege kotlety z jarmużem
 

Wege kotlety z jarmużem

Opublikowano 03.07.2024

Przygotuj smaczne i proste roślinne wege kotlety z dodatkiem liści jarmużu, które wzbogacą Twoją dietę w drogocenne składniki!

Dlaczego warto włączyć jarmuż do swojego jadłospisu? To prawdziwe bogactwo składników odżywczych – między innymi błonnika, witaminy K, C oraz wapnia. To wyjątkowe warzywo kapustne zaliczane jest do grupy superfoods, czyli szczególnych produktów o właściwościach prozdrowotnych.

Kotleciki z jarmużu przygotujesz na bazie kaszy jaglanej i wysokobiałkowej fasoli białej. To zdrowa alternatywa mięsa nie tylko dla wegan i wegetarian, ale dla każdego, kto chce zadbać o swoją dietę

Sięgając po roślinne źródła białka w diecie, wspierasz nie tylko swoje zdrowie, ale także planetę. Kotlety z jarmużem wpisują się w zasady diety planetarnej.

Łatwo
Średnia 3.5/5 (2 głosów)
Namocz i ugotuj fasolę

Fasolę białą wsyp do dużej miski. Wlej do niej 3 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin. Moczenie nasion roślin strączkowych zmniejsza w nich zawartość substancji antyodżywczych oraz skraca czas gotowania. Gdy nasiona będą gotowe, odlej je z wody. W dużym garnku ugotuj 1,5 litra wody z 1 łyżeczką soli. Przełóż nasiona do garnka i gotuj do miękkości przez około godzinę.

Ugotuj kaszę jaglaną

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, by pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuj ją przez około 15 minut w wodzie osolonej ½ łyżeczki soli. Po tym czasie odlej ją na sitku i przestudź.

Podduś liście jarmużu

Jarmuż umyj pod bieżącą wodą i oderwij od liści twarde łodygi. Następnie porwij je na mniejsze kawałki. Cebulę i ząbki czosnku obierz ze skórki i posiekaj na drobno. Rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na patelni z nieprzywierającym dnem. Wrzuć warzywa, kolorowy pieprz mielony i smaż przez 5 minut.

Zblenduj składniki

Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną fasolę, podsmażone warzywa i zblenduj. Możesz zmiksować je na taką konsystencję, jaką lubisz – całkowicie na gładko lub z pozostawionymi kawałkami fasoli. Do masy dodaj kaszę jaglaną, siemię lniane, sos sojowy, pestki słonecznika, płatki drożdżowe i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Uformuj i upiecz wege kotleciki

Na blaszkę wyłóż arkusz papieru do pieczenia. Następnie dłońmi nasmarowanymi olejem rzepakowym uformuj kotleciki z jarmużu. Natłuszczenie kotlecików z wierzchu sprawi, że nabiorą one chrupkości podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 180℃ z termoobiegiem i grzaniem góra, dół. Wstaw blaszkę z kotlecikami do piekarnika. Piecz przez około pół godziny, aż nabiorą rumianego koloru.

Kotleciki wege podawaj z porcją kaszy, ryżu, ziemniaków oraz surówką.

Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 115 min
Porcja 5
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 95 min
Składniki
5
3 garści jarmużu
1 szklanka fasoli białej jaś
½ torebki kaszy jaglanej
4 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
½ cebuli szalotki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka zataru
½ łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
2 łyżeczki soli