- Przepisy
- Typ kuchni
- Kuchnia europejska
- Kuchnia grecka
Wegetariańska Moussaka
Wegetariańska Moussaka
Opublikowano 31.08.2023Mamy dla Ciebie prawdziwą perełkę kuchni greckiej w wersji wegetariańskiej! Oto przepis na wegetariańską Moussakę. To pyszne danie składa się z warstw bakłażana, aromatycznego sosu pomidorowego z dużą ilością ziół i przypraw oraz kremowego sosu beszamelowego. Idealne na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Zachwyć bliskich tym greckim klasykiem w wersji bezmięsnej. Kuchnia śródziemnomorska nigdy nie była tak smaczna i przyjazna dla wegetarian!
Wykonanie moussaki wegetariańskiej wygląda podobnie jak w przypadku wersji klasycznej potrawy. W tym celu ugotuj pokrojone na plasterki ziemniaki tak, jak do obiadu. Na patelnię, gdzie znajduje się zeszklona cebula i czosnek, dodaj soczewicę i 250 ml wody. Kiedy zostanie wchłonięta, dołóż ziemniaki. Tak przygotowany farsz układaj warstwowo na przemian z plastrami bakłażana lub cukinii, a następnie zalej całość, rozmieszanymi dwoma jajkami z 200 g jogurtu np. typu greckiego.