Aplikacja
Moussaka Przepis
 

Wegetariańska Moussaka

Opublikowano 31.08.2023

Mamy dla Ciebie prawdziwą perełkę kuchni greckiej w wersji wegetariańskiej! Oto przepis na wegetariańską Moussakę. To pyszne danie składa się z warstw bakłażana, aromatycznego sosu pomidorowego z dużą ilością ziół i przypraw oraz kremowego sosu beszamelowego. Idealne na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Zachwyć bliskich tym greckim klasykiem w wersji bezmięsnej. Kuchnia śródziemnomorska nigdy nie była tak smaczna i przyjazna dla wegetarian!

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj ziemniaki

Wykonanie moussaki wegetariańskiej wygląda podobnie jak w przypadku wersji klasycznej potrawy. W tym celu ugotuj pokrojone na plasterki ziemniaki tak, jak do obiadu. Na patelnię, gdzie znajduje się zeszklona cebula i czosnek, dodaj soczewicę i 250 ml wody. Kiedy zostanie wchłonięta, dołóż ziemniaki. Tak przygotowany farsz układaj warstwowo na przemian z plastrami bakłażana lub cukinii, a następnie zalej całość, rozmieszanymi dwoma jajkami z 200 g jogurtu np. typu greckiego.

Czas całkowity 75 min
Porcja 4
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
3 bakłażany
100 g masła
50 g mąki pszennej
jogurt naturalny gęsty 200 g
2 jajka
200 g soczewicy
1 puszka (400 g) pomidorów pelati
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
oliwa z oliwek
sól
pieprz biały mielony
cukier
cynamon mielony
oregano lub tymianek