Aplikacja
Wegetariański pasztet
 

Wegetariański pasztet

Opublikowano 14.12.2022

Nasz wegetariański pasztet to smakowita alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego, która pomimo braku zawartości mięsa, wciąż dostarcza głębokiego smaku i konsystencji. Ten roślinny pasztet jest przygotowywany z różnorodnych składników roślinnych, takich jak warzywa Pewni Dobrego, jaja, ser i przyprawy. To idealne rozwiązanie dla wegetarian, wegan, osób poszukujących nowych smaków oraz dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa.

1. Przygotowujemy bazę

Do osobnych misek na tarce (o grubych oczkach) ścieramy marchew oraz cukinię.
W osobnej misce białka jaj ze szczyptą soli ubijamy na puszystą masę.

2. Tworzymy masę na pasztet

Do marchewki dodajemy wcześniej odciśniętą z wody cukinię i posiekaną szalotkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do warzywnej masy dodajemy mąkę owsianą oraz mąkę migdałową (taki rodzaj mąki możecie kupić lub uzyskać poprzez zblendowanie migdałów i płatków owsianych) i starty na grubych oczkach żółty ser. Na koniec powoli, partiami dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy, Do gotowej masy możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.

3. Pieczemy pasztet

Tak przygotowaną masę na wegański pasztet przekładamy do wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą foremki.
Pasztet pieczemy przez 60 minut w 170°C.
Podajemy ze świeżym pieczywem oraz posiekanym koperkiem.

Patent #zerowaste

Z pozostałych żółtek zróbcie domowy majonez. Wystarczą 4 łyżki musztardy, 2 łyżki octu białego lub soku z cytryny, 4 szklanki oleju roślinnego (im gęstszy ma wyjść majonez tym więcej oleju będzie potrzebne). Całość blendujemy.

Czas całkowity 105 min
Porcja 4
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 60 min
Składniki
4
Marchew - 2 sztuki
Duża cukinia - 1 sztuka
Cebula - 1 sztuka
Płatki owsiane - 1 szklanka
Migdały - 0,5 szklanki
Jaja - 4 sztuki
Natka pietruszki - 2 łyżki
Olej rzepakowy - 0,5 szklanki
Ser żółty - 150 g
Sól i czarny pieprz - szczypta
Gałka muszkatołowa - szczypta
Masło - 1 łyżka
Bułka tarta - 1 łyżka
Koperek - kilka gałązek