Wegetariański pasztet
Opublikowano 14.12.2022Nasz wegetariański pasztet to smakowita alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego, która pomimo braku zawartości mięsa, wciąż dostarcza głębokiego smaku i konsystencji. Ten roślinny pasztet jest przygotowywany z różnorodnych składników roślinnych, takich jak warzywa Pewni Dobrego, jaja, ser i przyprawy. To idealne rozwiązanie dla wegetarian, wegan, osób poszukujących nowych smaków oraz dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa.
Do osobnych misek na tarce (o grubych oczkach) ścieramy marchew oraz cukinię.
W osobnej misce białka jaj ze szczyptą soli ubijamy na puszystą masę.
Do marchewki dodajemy wcześniej odciśniętą z wody cukinię i posiekaną szalotkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do warzywnej masy dodajemy mąkę owsianą oraz mąkę migdałową (taki rodzaj mąki możecie kupić lub uzyskać poprzez zblendowanie migdałów i płatków owsianych) i starty na grubych oczkach żółty ser. Na koniec powoli, partiami dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy, Do gotowej masy możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.
Tak przygotowaną masę na wegański pasztet przekładamy do wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą foremki.
Pasztet pieczemy przez 60 minut w 170°C.
Podajemy ze świeżym pieczywem oraz posiekanym koperkiem.
Z pozostałych żółtek zróbcie domowy majonez. Wystarczą 4 łyżki musztardy, 2 łyżki octu białego lub soku z cytryny, 4 szklanki oleju roślinnego (im gęstszy ma wyjść majonez tym więcej oleju będzie potrzebne). Całość blendujemy.