Aplikacja
Wegetariańskie gołąbki z kapusty pekińskiej
 

Wegetariańskie gołąbki z kapusty pekińskiej

Opublikowano 24.07.2023

Odkryj nowy wymiar smaków w wegetariańskiej kuchni z naszym przepisem na apetyczne gołąbki! Kapusta pekińska skrywa w swoich liściach delikatne aromaty – i wcale nie oznacza to, że nie może zaskakiwać smakiem. Połącz z nami siły i stwórz wegetariańską wersję polskiej potrawy. Gołąbki z kapusty pekińskiej, rozpływają się w ustach, a ich bogate nadzienie, zachwyci Twoje podniebienie. Pozwól, by smaki roztańczyły się na Twoim talerzu!

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj liście kapusty

Umyj każdy liść kapusty pekińskiej i gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez kilka sekund. Ponieważ liście kapusty pekińskiej są delikatne, nie musisz wycinać głąba. Po chwili wyjmij liście i ostudź je.

2. Ugotuj kaszę jaglaną

Ugotuj jedną torebkę, czyli 100 gramów kaszy jaglanej i ostudź ją.

3. Przygotuj warzywa

Pokrój warzywa: cebulę na małe kawałki, pora na paski, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

4. Podsmaż warzywa

Smaż pokrojone warzywa na patelni przez kilka minut, do czasu, aż się zarumienią.

5. Czas na suszone pomidory

Posiekaj w paski suszone pomidory.

6. Przygotuj farsz

Jak zrobić farsz do gołąbków wegetariańskich? W misce połącz ze sobą usmażone warzywa, ugotowaną kaszę jaglaną i suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw solą oraz pieprzem.

7. Czas na zawijanie gołąbków

Nałóż farsz na każdy liść kapusty pekińskiej. Najpierw zawiń brzegi do środka, a następnie całość i uformuj gołąbki.

8. Czas na gotowanie

Przykryj patelnię i duś gołąbki na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dolej passatę pomidorową i wodę. Wierzch możesz posypać świeżą posiekaną pietruszką. Gotuj danie przez 20 minut.

9. Dodatki

Potrawę możesz podawać z młodymi ziemniaczkami.

Czas całkowity 90 min
Porcja 6
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 30 min
Składniki
6
1 główka kapusty pekińskiej (średniej wielkości),
1 torebka lub 100 g kaszy jaglanej,
0,4 l passaty pomidorowej,
pół szklanki wody,
1 łyżeczka soli i pieprzu,
1 pęczek świeżej pietruszki,
1 marchewka,
1 por,
1 cebula,
8 suszonych pomidorów.