Wegetariańskie gołąbki z kapusty pekińskiej
Opublikowano 24.07.2023Odkryj nowy wymiar smaków w wegetariańskiej kuchni z naszym przepisem na apetyczne gołąbki! Kapusta pekińska skrywa w swoich liściach delikatne aromaty – i wcale nie oznacza to, że nie może zaskakiwać smakiem. Połącz z nami siły i stwórz wegetariańską wersję polskiej potrawy. Gołąbki z kapusty pekińskiej, rozpływają się w ustach, a ich bogate nadzienie, zachwyci Twoje podniebienie. Pozwól, by smaki roztańczyły się na Twoim talerzu!
Umyj każdy liść kapusty pekińskiej i gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez kilka sekund. Ponieważ liście kapusty pekińskiej są delikatne, nie musisz wycinać głąba. Po chwili wyjmij liście i ostudź je.
Ugotuj jedną torebkę, czyli 100 gramów kaszy jaglanej i ostudź ją.
Pokrój warzywa: cebulę na małe kawałki, pora na paski, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Smaż pokrojone warzywa na patelni przez kilka minut, do czasu, aż się zarumienią.
Posiekaj w paski suszone pomidory.
Jak zrobić farsz do gołąbków wegetariańskich? W misce połącz ze sobą usmażone warzywa, ugotowaną kaszę jaglaną i suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw solą oraz pieprzem.
Nałóż farsz na każdy liść kapusty pekińskiej. Najpierw zawiń brzegi do środka, a następnie całość i uformuj gołąbki.
Przykryj patelnię i duś gołąbki na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dolej passatę pomidorową i wodę. Wierzch możesz posypać świeżą posiekaną pietruszką. Gotuj danie przez 20 minut.
Potrawę możesz podawać z młodymi ziemniaczkami.