Aplikacja
Przepis Na Leczo
 

Wegetariańskie leczo

Opublikowano 26.07.2023

Odkryj bogactwo smaków i aromatów roślinnej kuchni z naszym przepisem na Wegetariańskie Leczo. Ten aromatyczny, pełen warzyw gulasz to doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują zdrowych, ale sycących posiłków. Jest łatwe do przygotowania i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj nasz przepis na Wegetariańskie Leczo i odkryj, jak pyszne może być zdrowe odżywianie!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj wszystkie składniki

Przygotuj wszystkie składniki: pokrój warzywa i odsącz ciecierzycę.

2. Rozgrzej olej

W garnku rozgrzej olej i wrzuć kolejno cebulę, czosnek, paprykę, cukinię.

3. Dodaj ciecierzycę

Do warzyw dodaj odsączoną ciecierzycę i pomidory z puszki.

4. Czas na koncentrat pomidorowy

Dodaj koncentrat pomidorowy.

5. Całość dopraw i gotuj przez 20 minut

Dopraw całość, wymieszaj dokładnie i gotuj leczo przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem, do zmięknięcia składników. Jeśli to potrzebne, dolej wody.

6. Gotowe!

Posyp potrawę posiekaną natką pietruszki przed podaniem. Możesz podać leczo samodzielnie, z ryżem lub kawałkiem chrupiącego chleba.

Czas całkowity 55 min
Porcja 1
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
Składniki
1
papryka (czerwona i żółta), pokrojona w paski – po 1 sztuce
duża cebula, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
czosnek, posiekany – 2 ząbki
średnia cukinia, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
pomidory krojone z puszki – 400 g
ciecierzyca, odsączona – 1 puszka (400 g)
posiekana natka pietruszki (do podania) – 2 łyżki
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
olej roślinny – 1 łyżka
słodka papryka – 1 łyżeczka
ostra papryka – 0,5 łyżeczki
suszone oregano – 1 łyżeczka
wędzona papryka – 0,5 łyżeczki
sól i pieprz do smaku