Wielkanocna karkówka
Opublikowano 29.03.2024Chcesz zaskoczyć gości przy wielkanocnym stole? Przygotuj tę smakowitą roladę z karkówki Auchan. Co najważniejsze, będzie ona wyśmienita niezależnie od tego, czy podasz ją na zimno, czy ciepło. Świetnie sprawdzi się jako przystawka ze świeżym pieczywem, czy danie główne z pieczonymi ziemniaczkami.
Co znajduje się w środku wieprzowej rolady? Są to ekologiczne jaja Pewni Dobrego (to przecież kwintesencja wielkanocnych świąt), parzony boczek Auchan, cebulka, czosnek, musztarda Auchan oraz tradycyjne przyprawy. Brzmi świetnie, a jeszcze lepiej smakuje!
Do garnka wlej zimną wodę i dodaj odrobinę soli. Delikatnie włóż jaja i zacznij gotować na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz moc palnika i odczekaj około 5 minut. Następnie przełóż jaja do zimnej wody na kilka minut i obierz je ze skorupki, a następnie przekrój na pół. Cebulę i czosnek obierz i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj w drobną kostkę. Z opakowania delikatnie wyjmij parzony boczek Auchan.
Karkówkę dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Natnij mięso w poprzek włókien, wzdłuż dłużej strony (nóż powinien iść poziomo do blatu). Następnie zrób to samo z pozostałymi płatami mięsa, tak aby powstał prostokąt o grubości 2-3 cm. Karkówkę przykryj folią spożywczą i dokładnie, lecz delikatnie rozbij tłuczkiem. To ważny etap – dzięki niemu mięso po upieczeniu będzie kruche.
Tak przygotowane mięso posmaruj równomiernie musztardą. Posyp całość majerankiem, solą, pieprzem ziołowym i suszonym czosnkiem.
Dodaj również liście laurowe, kulki ziela angielskiego, pokrojoną cebulę i czosnek. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułóż ugotowane jaja. Roladę zacznij zawijać od strony jajek. Zabezpiecz ją za pomocą nitki lub sznurka.
Gotową roladę oprósz papryką ostrą. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Mięso obsmaż krótko z każdej strony. Następnie przełóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i piecz około 90 minut w 180℃. Roladę możesz również upiec we frytkownicy beztłuszczowej – w takim przypadku zmniejsz temperaturę do 160℃ Celsjusza.
Tak przygotowane mięso jest bardzo aromatyczne, soczyste i kruche. To świetna alternatywa do tradycyjnej pieczonej karkówki w całości. Gotową roladę podaj na zimno lub na ciepło z ulubionymi dodatkami – na przykład w towarzystwie ziemniaków i surówki lub sałatki jarzynowej.
Smacznego!