Aplikacja
Wielkanocna tarta z kremem czekoladowym
 

Wielkanocna tarta z kremem czekoladowym

Opublikowano 24.03.2022

Wielkanoc to czas pysznych deserów w formie wypieków. Mazurki, babki, paschy czy serniki można świetnie uzupełnić tartami. Poniżej znajdziesz przepis na tartę z kremem czekoladowym, dzięki której święta staną się słodsze.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Formowanie ciasta

Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagniataj, aż powstanie gładkie ciasto.

2. Przygotuj ciasto

Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty, wysmarowaną masłem. Piecz 15–20 minut w temperaturze 190°C. Upieczone ciasto wystudź i wyłóż na nie dżem wiśniowy.

3. Przygotuj krem budyniowy

Przygotuj prosty krem budyniowy: wymieszaj 1 szklankę mleka z proszkiem budyniu czekoladowego Winiary i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając około 1 min. Przygotowany budyń przykryj folią, aby nie zrobił się kożuch i dobrze wystudź. Miękkie masło miksuj, aż będzie puszyste, a następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując. Wyłóż ciasto powstałą masą budyniową.

4. Udekoruj

Udekoruj czekoladowymi jajeczkami i posyp kakao.

Czas całkowity 60 min
Porcja 8
Przygotowanie 60 min
Gotowanie -
Składniki
8
Składniki na ciasto:
mąka pszenna – 250 g
masło – 150 g
cukier puder – 3 łyżki
jajko – 1 sztuka
Składniki na masę:
dżem wiśniowy – 1 słoik
mleko – 400 ml
budyń czekoladowy z cukrem Winiary – 1 opakowanie
mąka pszenna – 1 łyżka
masło – 150 g
Dekoracje:
czekoladowe jajeczka