Wielkanocna tarta z kremem czekoladowym
Opublikowano 24.03.2022Wielkanoc to czas pysznych deserów w formie wypieków. Mazurki, babki, paschy czy serniki można świetnie uzupełnić tartami. Poniżej znajdziesz przepis na tartę z kremem czekoladowym, dzięki której święta staną się słodsze.
Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagniataj, aż powstanie gładkie ciasto.
Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty, wysmarowaną masłem. Piecz 15–20 minut w temperaturze 190°C. Upieczone ciasto wystudź i wyłóż na nie dżem wiśniowy.
Przygotuj prosty krem budyniowy: wymieszaj 1 szklankę mleka z proszkiem budyniu czekoladowego Winiary i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając około 1 min. Przygotowany budyń przykryj folią, aby nie zrobił się kożuch i dobrze wystudź. Miękkie masło miksuj, aż będzie puszyste, a następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując. Wyłóż ciasto powstałą masą budyniową.
Udekoruj czekoladowymi jajeczkami i posyp kakao.