Aplikacja
Wiosenna surówka z botwinki
 

Wiosenna surówka z botwinki

Opublikowano 01.07.2024

Surówka z botwinki to idealna propozycja na lekki i zdrowy dodatek do posiłków lub przystawkę na grilla. Spróbuj wyjątkowego połączenia smaku świeżych sezonowych warzyw.

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Sezon w Polsce na to warzywo przypada od maja do lipca, więc warto szczególnie w tym czasie wykorzystać je w swojej kuchni.

Najbardziej popularnym daniem z botwinką jest barszcz. Można jednak korzystać nie tylko z gotowanej, ale także z surowej botwiny – to prawdziwa bomba witaminowa! Dodaj liście botwinki do pesto, koktajlu, soku czy chłodnika.

Surówki z botwiny można przygotować na wiele sposobów. Połączenie sosu miodowo-musztardowego, chrupiących orzechów włoskich i aromatycznych warzyw, i owoców sprawi, że sałatka z botwiny do obiadu będzie pojawiać się na Twoim stole coraz częściej. Przepis zawiera zdrowe tłuszcze roślinne – oliwę z oliwek oraz orzechy, które mają działanie przeciwzapalne i obniżające cholesterol.

Surowa botwina zawiera więcej składników odżywczych niż botwinka poddana obróbce termicznej. To niskokaloryczne warzywo wzbogaci Twoją dietę w błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witaminy z grupy B, A i K, wapń, potas. Składniki zawarte w botwinie m.in. wspierają narząd wzroku, tworzenie krwinek czerwonych, działają przeciwnowotworowo.

Pokrój składniki

Botwinkę i cebulę dymkę dokładnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Posiekaj je na cienkie paseczki i odłóż do dużej miski. Następnie odlej ser sałatkowy Auchan z zalewy. Pokrój go w drobną kosteczkę i dodaj do pozostałych składników.

Zetrzyj składniki na tarce

Jabłko, marchew, kalarepkę umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach do miski z innymi składnikami na surówkę z botwinki.

Podpraż orzechy

Orzechy włoskie posiekaj na drobniejsze kawałki przy pomocy ostrego noża. Rozgrzej patelnię z nieprzywierająca powłoką. Wrzuć orzechy na patelnię i praż je na małym ogniu do momentu, aż zarumienią się z obu stron. Prażenie orzechów nadaje im aromatu i większej chrupkości. Uważaj jednak, by nie przypaliły się podczas prażenia – kontroluj moc i stale mieszaj je na patelni.

Przygotuj sos miodowo-musztardowy

W małej miseczce wymieszaj miód, oliwę z oliwek, musztardę sarepską i francuską, wodę, sól, pieprz. Następnie wyciśnij sok z połówki limonki. Ponownie wymieszaj do momentu połączenia się składników w jednolity, dość gęsty sos. Polej surówkę sosem tuż przed spożyciem. Tak przygotowaną sałatkę możesz przechowywać do 2 dni w lodówce.

Surówka z liści botwiny doskonale przełamuje smak potraw przygotowywanych na ostro i słono. Możesz ją zjeść także jako samodzielny posiłek z dodatkiem pieczywa, grzanek, wafli zbożowych lub podpłomyków. Takie połączenie będzie bardziej sycące i odżywcze.
Surówka z botwinki jest odpowiednia dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej i odchudzającej.

Smacznego!

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
Składniki
4
1 pęczek botwiny
1 kwaśne jabłko
1 kalarepa
2 marchewki
1 cebula dymka
2 garści orzechów włoskich
½ kostki sera grillowo-sałatkowego Auchan (ok. 100 g)
1 łyżka miodu Pewni Dobrego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
sok z połówki limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody