Aplikacja
Włoska pizza
 

Włoska pizza

Opublikowano 09.02.2022

Nie znamy nikogo, kto nie byłby fanem tego dania. Cieniutkie i chrupiące ciasto. Aromatyczna pomidorowa passata. Ulubione składniki. A to tego ciągnący się ser. Mowa oczywiście o pizzy. Historia tego posiłku sięga setek lat i jednogłośnie można stwierdzić, że do jego popularyzacji przyczynili się Włosi. Jaki jest idealny przepis na domową włoską pizzę? Pozwolić ciastu rosnąć przez ponad dobę! Szczegóły w przepisie Joli Kleser.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy ciasto na pizzę

Do misy miksera wrzucamy kolejno: mąkę pszenną, semolinę, drożdże oraz cukier. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie zalewamy ciepłą wodą (ok. 37°C), dosypujemy sól i dolewamy oliwę. Miksujemy kilkanaście minut, do pełnego wyrobienia się ciasta.

2. Kontynuujemy wyrabianie ciasta

Po wyrobieniu ciasta w mikserze planetarnym zagniatamy je do środka przez kilkanaście minut tak aby uaktywnić gluten. Uformowaną kulę odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy na trzy równe części, z których formujemy grzybki zawijając ciasto do środka. Blaszkę smarujemy oliwą, umieszczamy tam nasze ciasto i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie chowamy blaszkę do lodówki na 24 godziny.

3. Przygotowujemy pizzę

Wyrośnięte ciasto rozciągamy do odpowiedniego rozmiaru. W tym procesie pomoże nam semolina oraz mąka, które zapobiegną przyklejaniu się ciasta do rąk oraz blatu. Na gotowe ciasto wylewamy odrobinę passaty i posypujemy oregano. Następnie układamy resztę składników. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 280°C i pieczemy przez 7 minut. Jeżeli posiadasz kamień do pizzy, skorzystaj z niego.

4. Komponujemy danie

Gotową pizzę udekoruj świeżymi liśćmi bazylii oraz polej oliwą z oliwek.

Patent #zerowaste

Pozostałą passatę możesz wykorzystać do przygotowania sosu do spaghetti, shakshuki lub zupy pomidorowej.

Czas całkowity 1560 min
Porcja 4
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 7 min
Składniki
4
Mąka pszenna - 350 g
Semolina - 150 g
Woda - 350 ml
Oliwa - 1-2 łyżki
Sól - 20 g
Cukier - 5 g
Suszone drożdże - 2 g
Passata pomidorowa - 200 ml
Suszone oregano - 1 łyżka
Dodatki według upodobań:
Mozzarella - 2 opakowania
Świeża bazylia - doniczka
Szynka prosciutto - kilka plastrów
Oliwki kalamaty - kilka sztuk
Oliwa z oliwek