Włoska pizza
Opublikowano 09.02.2022Nie znamy nikogo, kto nie byłby fanem tego dania. Cieniutkie i chrupiące ciasto. Aromatyczna pomidorowa passata. Ulubione składniki. A to tego ciągnący się ser. Mowa oczywiście o pizzy. Historia tego posiłku sięga setek lat i jednogłośnie można stwierdzić, że do jego popularyzacji przyczynili się Włosi. Jaki jest idealny przepis na domową włoską pizzę? Pozwolić ciastu rosnąć przez ponad dobę! Szczegóły w przepisie Joli Kleser.
Do misy miksera wrzucamy kolejno: mąkę pszenną, semolinę, drożdże oraz cukier. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie zalewamy ciepłą wodą (ok. 37°C), dosypujemy sól i dolewamy oliwę. Miksujemy kilkanaście minut, do pełnego wyrobienia się ciasta.
Po wyrobieniu ciasta w mikserze planetarnym zagniatamy je do środka przez kilkanaście minut tak aby uaktywnić gluten. Uformowaną kulę odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy na trzy równe części, z których formujemy grzybki zawijając ciasto do środka. Blaszkę smarujemy oliwą, umieszczamy tam nasze ciasto i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie chowamy blaszkę do lodówki na 24 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy do odpowiedniego rozmiaru. W tym procesie pomoże nam semolina oraz mąka, które zapobiegną przyklejaniu się ciasta do rąk oraz blatu. Na gotowe ciasto wylewamy odrobinę passaty i posypujemy oregano. Następnie układamy resztę składników. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 280°C i pieczemy przez 7 minut. Jeżeli posiadasz kamień do pizzy, skorzystaj z niego.
Gotową pizzę udekoruj świeżymi liśćmi bazylii oraz polej oliwą z oliwek.
Pozostałą passatę możesz wykorzystać do przygotowania sosu do spaghetti, shakshuki lub zupy pomidorowej.