Wołowina po burgundzku
Opublikowano 26.04.2024Wołowina po burgundzku, dzięki zastosowanej metodzie wolnego gotowania, słynie z delikatnej struktury. Spróbuj tego wykwintnego dania w swojej kuchni!
Wołowina po burgundzku przygotowana na bazie dobrej jakości mięsa z polskich hodowli ekologicznych Pewni Dobrego może stanowić wyjątkowe danie obiadowe. Jego nazwa pochodzi z rejonów Burgundii we Francji, skąd wywodzi się ta tradycyjna francuska potrawa.
Danie przygotujesz z wolno gotowanej wołowiny z sosem z czerwonego wina, bulionu, warzyw oraz dodatków w postaci boczku parzonego Auchan i ziół. Mięso gotuje się do momentu aż stanie się bardzo miękkie, a sos zgęstnieje i przeniknie aromatem przypraw – aż w końcu powstanie prawdziwa wołowina po burgundzku. Przepis idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami oraz kieliszkiem czerwonego wina. Możesz także podać ją ze świeżym chlebem lub bagietką, które dobrze sprawdzą się do wycierania z talerza pysznego sosu.
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Cebule dymki pokrój w piórka. Czosnek podziel na ząbki i obierz ze skórki. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj warzywa i 1 łyżkę oleju rzepakowego. Mieszaj przez około 5 minut do momentu, aż warzywa przypieką się z zewnątrz. Na koniec posyp całość mąką pszenną i ponownie zamieszaj.
Osusz wołowinę na gulasz ręcznikiem papierowym. Na patelni z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Partiami smaż kawałki wołowiny z obu stron. Gdy mięso lekko się zetnie z wierzchu, przekładaj daną partię na talerz i powtarzaj czynność do momentu wysmażenia wszystkich kawałków.
Grzyby suszone wypłucz na sitku i pokrój na mniejsze części. Przygotuj bulion warzywny z kostki lub ze słoiczka. Możesz wykorzystać także domowy bulion, jeśli taki posiadasz. Do garnka lub głębszej patelni z grubszym dnem dodaj kawałki wołowiny, zrumienione warzywa, wino czerwone, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby, bulion oraz przyprawy: liście laurowe, ziarenka jałowca, 1 łyżeczkę soli, pieprz czarny, gałązki tymianku świeżego. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
Piekarnik rozgrzej do 150℃ z termoobiegiem. Gulasz przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 3 godziny. Mieszaj potrawę co godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Wołowinę po burgundzku najlepiej przygotować na dzień przed planowanym podaniem, aby danie przeszło aromatem przypraw i sosu. Posyp z wierzchu listkami natki pietruszki i gałązkami tymianku i podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Przepis na wołowinę po burgundzku jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i ketogenicznej.
Smacznego!