Aplikacja
Wołowina po burgundzku
 

Wołowina po burgundzku

Opublikowano 26.04.2024

Wołowina po burgundzku, dzięki zastosowanej metodzie wolnego gotowania, słynie z delikatnej struktury. Spróbuj tego wykwintnego dania w swojej kuchni!

Wołowina po burgundzku przygotowana na bazie dobrej jakości mięsa z polskich hodowli ekologicznych Pewni Dobrego może stanowić wyjątkowe danie obiadowe. Jego nazwa pochodzi z rejonów Burgundii we Francji, skąd wywodzi się ta tradycyjna francuska potrawa.

Danie przygotujesz z wolno gotowanej wołowiny z sosem z czerwonego wina, bulionu, warzyw oraz dodatków w postaci boczku parzonego Auchan i ziół. Mięso gotuje się do momentu aż stanie się bardzo miękkie, a sos zgęstnieje i przeniknie aromatem przypraw – aż w końcu powstanie prawdziwa wołowina po burgundzku. Przepis idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami oraz kieliszkiem czerwonego wina. Możesz także podać ją ze świeżym chlebem lub bagietką, które dobrze sprawdzą się do wycierania z talerza pysznego sosu.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Obsmaż warzywa

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Cebule dymki pokrój w piórka. Czosnek podziel na ząbki i obierz ze skórki.  Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj warzywa i 1 łyżkę oleju rzepakowego. Mieszaj przez około 5 minut do momentu, aż warzywa przypieką się z zewnątrz. Na koniec posyp całość mąką pszenną i ponownie zamieszaj.

2. Obsmaż wołowinę

Osusz wołowinę na gulasz ręcznikiem papierowym. Na patelni z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Partiami smaż kawałki wołowiny z obu stron. Gdy mięso lekko się zetnie z wierzchu, przekładaj daną partię na talerz i powtarzaj czynność do momentu wysmażenia wszystkich kawałków. 

3. Obgotuj mięso i warzywa

Grzyby suszone wypłucz na sitku i pokrój na mniejsze części. Przygotuj bulion warzywny z kostki lub ze słoiczka. Możesz wykorzystać także domowy bulion, jeśli taki posiadasz. Do garnka lub głębszej patelni z grubszym dnem dodaj kawałki wołowiny, zrumienione warzywa, wino czerwone, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby, bulion oraz przyprawy: liście laurowe, ziarenka jałowca, 1 łyżeczkę soli, pieprz czarny, gałązki tymianku świeżego. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. 

4. Piecz w piekarniku

Piekarnik rozgrzej do 150℃ z termoobiegiem. Gulasz przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 3 godziny. Mieszaj potrawę co godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Wołowinę po burgundzku najlepiej przygotować na dzień przed planowanym podaniem, aby danie przeszło aromatem przypraw i sosu. Posyp z wierzchu listkami natki pietruszki i gałązkami tymianku i podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Przepis na wołowinę po burgundzku jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i ketogenicznej.

Smacznego!

Czas całkowity 210 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 180 min
Składniki
4
2 opakowania (800 g) wołowiny na gulasz Pewni Dobrego
½ główki czosnku
3 szklanki wytrawnego wina czerwonego
1 szklanka bulionu warzywnego
3 marchewki
2 opakowania boczku parzonego Auchan
3 szklanki grzybów leśnych suszonych
3 cebule dymki
8 średnich ziemniaków
3 łyżki oleju rzepakowego Pewni Dobrego
1 łyżka mąki pszennej
2 garści świeżego tymianku
1 garść świeżej natki pietruszki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
4 ziarna jałowca
1 łyżka pieprzu czarnego
1 łyżka soli