Wrapy z łososiem i kozim serkiem
Opublikowano 18.04.2024Niezaprzeczalnie największym plusem tortilli jest uniwersalność. Można przygotować ją na słodko, na wytrawnie, na ciepło i zimno. Przykładem pysznej przekąski z tortilli są wrapy z łososiem i kozim serkiem. To pomysł na zdrową, szybką przekąskę lub lunch.
Wybór zielonej tortilli szpinakowej wizualnie uatrakcyjni danie. Delikatny kozi serek stanowi świetny duet z wędzonym łososiem. To połączenie nie tylko fantastycznie smakuje, ale jest dodatkowo bardzo odżywcze. Dopełnienie wrapów stanowią świeże warzywa oraz chrupiące orzechy. Nie może zabraknąć również dipu – w przepisie zaproponowaliśmy aromatyczny sos jogurtowo-czosnkowy.
Paprykę czerwoną, ogórka oraz świeży szpinak umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Paprykę oraz ogórka pokrój w cienkie słupki. Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni do zarumienienia. Serek kozi wymieszaj, a plastry łososia ostrożnie porozdzielaj od siebie.
Ułóż płasko na blacie placki tortilli. Każdy z nich posmaruj grubą warstwą serka koziego. Następnie ułóż liście szpinaku na całej powierzchni placków. Rozpoczynając od brzegu, ułóż wzdłuż tortilli pokrojoną paprykę i ogórka. Dodaj plastry wędzonego łososia oraz posiekane orzechy włoskie. Od brzegu z największą ilością składników zacznij zawijać wrapy. Następnie rulony pokrój w mniejsze kawałki.
Szczypiorek oraz czosnek umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Szczypiorek drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jogurt naturalny wymieszaj dokładnie z majonezem, czosnkiem, szczypiorkiem, solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
Dip przełóż do miseczek. Wrapy z łososiem i kozim serkiem podawaj z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego.
Danie należy do kuchni tradycyjnej.
Smacznego!