Zakwas orkiszowy
Opublikowano 26.04.2023Chcesz przygotować własny zakwas na chleb orkiszowy? Ten przepis z pewnością pomoże Ci przyrządzić odpowiednią miksturę, dzięki której Twój wypiek się uda!
Pamiętaj jednak, że przygotowanie aktywnego zakwasu orkiszowego zajmie Ci kilka dni. Jeśli planujesz zatem upieczenie chleba na domowym zakwasie, przystąp do tego przynajmniej 5 dni wcześniej.
Aby przygotować bochenek, wykorzystaj 100–200 g domowego zakwasu. Zamiast opakowania suszonych drożdży możesz użyć około 20–25 g drożdży świeżych. Miej jednak na uwadze, że przygotowanie chleba na zakwasie suszonym i z drożdżami instant jest znacznie szybsze.
W pierwszym dniu najlepiej wieczorem wlej do szklanego naczynia 300 ml letniej wody o temperaturze maksymalnie 35-40°C i 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (możesz też wykorzystać mąkę razową).
Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gęstej, jednorodnej masy. Przykryj naczynie ścierką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin. Możesz je włożyć do komory piekarnika z lekko uchylonymi drzwiami. Komora powinna być nagrzana do temperatury ok. 45-50°C.
Kolejnego dnia rano zamieszaj delikatnie mieszankę patyczkiem, a następnie przykryj szmatką i odstaw na następne pół doby w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów. Możesz powtórnie wykorzystać piekarnik.
Tego samego dnia wieczorem dodaj do zakwasu kolejną porcję mąki (100 g) oraz 100 ml ciepłej wody. Wymieszaj całość i znów odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika) na dobę.
Następnego dnia wieczorem sprawdź, czy zakwas „pracuje”. Jak to zrobić? Wystarczy, że go powąchasz – jego charakterystyczny, lekko octowy aromat to znak, że jesteś na dobrej drodze do uzyskania domowego zakwasu.
Wlej kolejne 100 ml wody i wsyp 100 g mąki. Wymieszaj dokładnie miksturę, nakryj ją szmatką bądź gazą i ponownie postaw w ciepłym miejscu na pół doby.
Czwartego dnia w godzinach porannych lekko zamieszaj zakwas i nałóż na naczynie szmatkę. Pozostaw w cieple na 12 godzin. Tego samego dnia wieczorem znów dodaj 100 ml ciepłej wody i 100 g mąki orkiszowej. Całość zamieszaj, nakryj i postaw w ciepłym miejscu.
Piątego dnia rano sprawdź, czy zakwas jest aktywny. Jeśli jego aromat stanie się mocno octowy, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i bąbelki, to oznacza, że jest już niemal gotowy.
Ponownie wymieszaj miksturę i odstaw znów na następnych 5 godzin. Po tym czasie zakwas jest już gotowy! Możesz go wykorzystać do upieczenia chleba. W tym celu odmierz odpowiednią ilość produktu, a resztę zakwasu włóż do lodówki.