Aplikacja
Zapiekane kajzerki
 

Zapiekane kajzerki

Opublikowano 04.03.2024

Brak pomysłu na kolację? Spokojnie, ten przepis to gotowe i smaczne rozwiązanie. Chrupiąca kajzerka, ciągnący się ser, a do tego pieczarki Pewni Dobrego. Grzyby te pochodzą z rodzinnych gospodarstw na Podlasiu. Mało tego, produkowane są na ekologicznych podłożach.

1. Smażymy boczek

Plastry surowego boczku kroimy w paski. Podsmażamy na patelni teflonowej razem z pokrojonymi pieczarkami. Całość doprawiamy pieprzem i płatkami chilli.

2. Faszerujemy kajzerki

Po przekrojeniu kajzerki na pół, wydrążany odrobinę środka tak, aby zmieścił się wcześniej przygotowany farsz. Następnie posypujemy dno bułki startym serem, nakłądamy boczek z pieczarkami i dokładnie posypujemy wierzch mozarellą.

3. Pieczemy

Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 15 minut

4. Komponujemy danie

Po wyjęciu, kajzerki możemy posypać posiekanym szczypiorkiem i płatkami chilli.

Czas całkowity 20 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
4
Kajzerki - 4 sztuki
Mozarella wiórki - 4 łyżeczki
Pieczarki - 5 sztuk
Boczek surowy - 4 plasterki
Szczypiorek - szczypta
Pieprz - szczypta
Chilli płatki - szczypta