Aplikacja
Kura Miesna A Kura Rosolowa
 

Zapiekanka z kurą rosołową i warzywami

Opublikowano 06.10.2023

Zapiekanka z kurą rosołową i warzywami to proste i pyszne danie, które można przygotować z resztek mięsa z rosołu. Jest sycące i pożywne, a przy tym kolorowe i aromatyczne. Wykorzystując składniki, które Ci zostały, dbasz o ekologię i zmniejszasz ilość odpadów kuchennych. W ten sposób promujesz zdrowy, zrównoważony styl życia.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj mięso

Mięso z kury pokrój na małe kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Warstwę mięsa przypraw solą i pieprzem.

Przygotuj warzywa

Warzywa z rosołu obierz i pokrój w kostkę. Warzywa mrożone odsącz z wody. Ułóż je na mięsie, tworząc kolorową warstwę.

Sos

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Mieszaj, aż powstanie zasmażka. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

Dopraw

Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodaj połowę startego sera i mieszaj do czasu, aż się rozpuści.

Polej sosem

Sosem beszamelowym polej warzywa i mięso. Posyp z wierzchu resztą startego sera.

Upiecz

Zapiekankę upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut, aż się zarumieni i zapiecze. Gotowe!

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
500 g porcji z kury rosołowej
500 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por)
200 g warzyw mrożonych (np. groszek, kukurydza, brokuły)
200 g sera żółtego
100 g masła
100 g mąki pszennej
500 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku