Zapiekanka z kurą rosołową i warzywami
Opublikowano 06.10.2023Zapiekanka z kurą rosołową i warzywami to proste i pyszne danie, które można przygotować z resztek mięsa z rosołu. Jest sycące i pożywne, a przy tym kolorowe i aromatyczne. Wykorzystując składniki, które Ci zostały, dbasz o ekologię i zmniejszasz ilość odpadów kuchennych. W ten sposób promujesz zdrowy, zrównoważony styl życia.
Mięso z kury pokrój na małe kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Warstwę mięsa przypraw solą i pieprzem.
Warzywa z rosołu obierz i pokrój w kostkę. Warzywa mrożone odsącz z wody. Ułóż je na mięsie, tworząc kolorową warstwę.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Mieszaj, aż powstanie zasmażka. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodaj połowę startego sera i mieszaj do czasu, aż się rozpuści.
Sosem beszamelowym polej warzywa i mięso. Posyp z wierzchu resztą startego sera.
Zapiekankę upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut, aż się zarumieni i zapiecze. Gotowe!