Zapiekanka ziemniaczana
Opublikowano 05.03.2024Poszukujesz pomysłu na główne danie? Zapiekanka ziemniaczana to propozycja pełnowartościowego obiadu dla całej rodziny. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku prostych składników. Bazą w zapiekance są ziemniaki, brokuł, cukinia oraz wieprzowe mięso mielone. Całość dopełnia ser mozzarella.
Do przepisu wykorzystaj mięso mielone z szynki wieprzowej – jest ono chude i dostarczy Ci pełnowartościowego białka. Powinieneś też wiedzieć, że warzywa są niezwykle sycące, a dodatkowo stanowią niskokaloryczne źródło energii, witamin z grupy B czy witaminy C. Do przygotowania potrawy zdecyduj się na ziemniaki, które po ugotowaniu nie rozpadają się i nie stają się mączyste – wybierz typ A lub B. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym po upieczeniu z sosem śmietanowym i serem to rozkosz dla podniebienia!
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki Auchan obierz ze skórki i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm. Odetnij różyczki brokuła od łodygi. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a cukinię i pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Następnie zagotuj w garnku ok. 2 litry wody z dodatkiem soli. Wrzuć ziemniaki i różyczki brokuła. Gotuj przez 7 minut (al dente).
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek Auchan. Następnie dodaj mięso mielone wieprzowe, pieczarki, cebulę i czosnek. Przypraw sosem sojowym, majerankiem, czarnym pieprzem. Całość smaż przez 10 minut.
W międzyczasie przygotuj sos śmietanowy do zapiekanki. W miseczce połącz jajko ze śmietaną 18% Pewni Dobrego, solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy.
Ser mozzarella w kostce Auchan zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wyłóż do niego podsmażone mięso z pieczarkami, przygotowane wcześniej ziemniaki, brokuł i plastry cukinii. Całość wymieszaj dokładnie z sosem śmietanowym oraz połową startego sera.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz danie w trybie z termooobiegiem, grzaniem góra i dół, przez 25 minut. Po tym czasie posyp zapiekankę resztą startego sera mozzarella i zapiekaj przez kolejne 10 minut. Dzięki temu powstanie chrupiąca warstwa warzywno ziemniaczana. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!