Zapiekany camembert
Opublikowano 30.11.2022Odkrajamy górę chleba, a następnie wydrążamy dziurę w środku o średnicy naszego sera. Pieczywo smarujemy od środka oliwą, a by było chrupiące. Brzegi bochenka nacinamy, a z sera camembert odcinamy górę i wkładamy do naszego „naczynia”. Całość ląduje w piekarniku, nagrzanym do 180°C na około 15–20 minut.
W czasie pieczenia szykujemy sos oraz posypkę. Do garnuszka z odrobiną wody wrzucamy żurawinę i gotujemy na wolnym ogniu aż nasze owoce zmiękną i stracą formę. Gotową żurawinę blendujemy dokładnie i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy kilka łyżek miodu i dokładnie mieszamy.
Orzechy pekan siekamy i prażymy wraz z igiełkami romzarynu. Jak nasza posypka się schłodzi, polewamy ją miodem.
Gotowy chleb z camembertem polewamy sosem żurawinowym i posypujemy prażonymi pekanami. Danie podajemy na dużej desce do krojenia, tak aby każdy z gości miał możliwość oderwania sobie kawałka.
#zerowaste Odkrojoną skórkę camemberta wykorzystaj do sałatki. Pamiętaj, że najlepsze sałatki to te z resztek lodówkowych.