Aplikacja
Zapiekany camembert
 

Zapiekany camembert

Opublikowano 30.11.2022

Marzy Ci się ser na ciepło i zastanawiasz się, jak upiec camembert w piekarniku? Tutaj znajdziesz odpowiedź. Wystarczy przeczytać nasz przepis na zapiekany camembert w chlebie, by cieszyć się smakiem tego pysznego sera w nietuzinkowym wydaniu. Smacznego!

Łatwo
Średnia 4.0/5 (1 głosów)
Przygotowujemy ser i pieczywo

Odkrajamy górę chleba, a następnie wydrążamy dziurę w środku o średnicy naszego sera. Pieczywo smarujemy od środka oliwą, a by było chrupiące. Brzegi bochenka nacinamy, a z sera camembert odcinamy górę i wkładamy do naszego „naczynia”. Całość ląduje w piekarniku, nagrzanym do 180°C na około 15–20 minut.

Sos i posypka

W czasie pieczenia szykujemy sos oraz posypkę. Do garnuszka z odrobiną wody wrzucamy żurawinę i gotujemy na wolnym ogniu aż nasze owoce zmiękną i stracą formę. Gotową żurawinę blendujemy dokładnie i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy kilka łyżek miodu i dokładnie mieszamy.

Orzechy pekan siekamy i prażymy wraz z igiełkami romzarynu. Jak nasza posypka się schłodzi, polewamy ją miodem.

Podajemy danie

Gotowy chleb z camembertem polewamy sosem żurawinowym i posypujemy prażonymi pekanami. Danie podajemy na dużej desce do krojenia, tak aby każdy z gości miał możliwość oderwania sobie kawałka.

#zerowaste Odkrojoną skórkę camemberta wykorzystaj do sałatki. Pamiętaj, że najlepsze sałatki to te z resztek lodówkowych.

Czas całkowity 35 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
2
bochenek na zakwasie – 1 szt.
okrągły camembert – 1 szt.
oliwa – 1–2 łyżeczki
Sos:
żurawina mrożona – 200 g
miód – 3–5 łyżeczek
woda – 0,5 szklanki
Posypka:
orzechy pekan – 100 g
świeży rozmaryn – 2 gałązki
miód – 2 łyżeczki