Tymianek siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy czosnek, zalewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Na dnie blaszki do pieczenia/naczynia żaroodpornego rozkładamy plasterki cytryny. Pokrojony filet z łososia wkładamy do naczynia i smarujemy marynatą. Na każdym plasterku ryby kładziemy jeden plasterek cytryny, jedną kosteczkę masła i odrobinę tymianku. Całość pieczemy 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Na patelnię wrzucamy jarmuż, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek. Gdy temperatura spadnie, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn. Jak jarmuż straci swoją formę, ściągamy patelnię z ognia.
Na talerz przekładamy łososia oraz odrobinę przysmażonego jarmużu
Patent #zerowaste
Pozostały tymianek oraz szałwię zalewamy wrzątkiem. Taki napar idealnie sprawdzi się do płukania gardła.