Aplikacja
Zapiekany łosoś
 

Zapiekany łosoś

Opublikowano 01.12.2021

Pieczony łosoś to bardzo charakterystyczne i smaczne danie. Prezentujemy przepis na łososia zapiekanego w piekarniku, który przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim gościom. Sprawdź, jak szybko można samodzielnie zrobić zapiekanego łososia.

1. Przygotowujemy marynatę

Tymianek siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy czosnek, zalewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

2. Pieczemy łososia

Na dnie blaszki do pieczenia/naczynia żaroodpornego rozkładamy plasterki cytryny. Pokrojony filet z łososia wkładamy do naczynia i smarujemy marynatą. Na każdym plasterku ryby kładziemy jeden plasterek cytryny, jedną kosteczkę masła i odrobinę tymianku. Całość pieczemy 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

3. Przygotowujemy przekąskę

Na patelnię wrzucamy jarmuż, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek. Gdy temperatura spadnie, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn. Jak jarmuż straci swoją formę, ściągamy patelnię z ognia.

4. Komponujemy danie

Na talerz przekładamy łososia oraz odrobinę przysmażonego jarmużu

Patent #zerowaste
Pozostały tymianek oraz szałwię zalewamy wrzątkiem. Taki napar idealnie sprawdzi się do płukania gardła.

Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
2
Filet z łososia jurajskiego – 600 g
Tymianek – pęczek
Cytryna – 2 szt.
Czosnek – 1–2 ząbki
Sól – szczypta
Biały pieprz – szczypta
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Masło – 1 łyżka
Jarmuż, rozmaryn
Szałwia