Aplikacja
Żeberka z grilla w sosie BBQ
 

Żeberka z grilla w sosie BBQ

Opublikowano 31.07.2022

Żeberka z grilla w sosie BBQ to doskonała propozycja na letnie popołudnie. Zapach grillowanego mięsa rozejdzie się w powietrzu, a rozpalony ogień pobudzi apetyt. Poniższy przepis pozwoli Ci przygotować danie, które zachwyci niezależnie od okazji. Podawane z dodatkiem grillowanych warzyw lub chrupiących ziemniaków, żeberka z grilla stają się przepysznym posiłkiem, który przypadnie do gustu wielu osobom.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotowanie sosu

W rondelku podgrzej łyżkę oleju lub oliwy, podsmaż na nim czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj, pozwól im się zagotować. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze około 15 minut.

2. Przygotuj żeberka

Żeberka umyj, oczyść z błonek i przeźroczystych skórek. Delikatnie posól i zwiń w rulon. Zepnij za pomocą patyczka do szaszłyków.

3. Grilluj żeberka

Posmaruj je przygotowanym sosem i ułóż na grillu. Przykryj pokrywą grilla lub folią aluminiową. Piecz przez około 2 godziny. Smaruj żeberka sosem i przekładaj co 15 minut, tak by się nie przypaliły. Pamiętaj, by mięso było przykryte przez cały czas pieczenia oraz by gasić płomień wywoływany przez wytapiający się tłuszcz. Po upieczeniu rozepnij żeberka i podziel na porcje.

Czas całkowity 150 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
Składniki
4
Plaster żeberek
Sól - szczypta
Składniki na sos
Ketchup - szklanka
Woda - 1/4 szklanki
Czosnek - 3 ząbki
Chilli w proszku - 1 łyżeczka
Papryka słodka - 1 łyżka
Oliwa lub olej - 4 łyżki
Brązowy cukier - 1/3 szklanki
Ocet winny - 1/4 szklanki