Aplikacja
Zielona zupa z fasolą i szpinakiem
 

Zielona zupa z fasolą i szpinakiem

Opublikowano 04.11.2023

Zielona zupa z fasolą i szpinakiem to prawdziwe źródło witamin i składników odżywczych. Jedna porcja zawiera rekomendowaną dzienną ilość spożycia warzyw do posiłku, a także białko roślinne pochodzące z fasoli białej konserwowej marki Auchan. Taka zupa to wartościowa propozycja rozgrzewającego obiadu dla całej rodziny.

Przepis na zupę ze szpinaku i fasoli oparty jest na dużej ilości produktów bogatych w błonnik pokarmowy zawarty w świeżym szpinaku Auchan, mrożonej fasolce szparagowej, pietruszce, cukinii, selerze, świeżej natce pietruszki i koperku. Białko roślinne pochodzące z fasoli białej oraz węglowodany znajdujące się w ryżu basmati Auchan dopełnią danie w podstawowe składniki odżywcze. Kolejnym produktem, którego potrzebujesz do wykonania przepisu, jest oliwa z oliwek Auchan, która ułatwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Suszone i świeże zioła zawarte w zupie mają działanie przeciwzapalne oraz poprawiają trawienie.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Pokrój warzywa

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Obierz cebulę, korzeń pietruszki oraz selera korzeniowego. Następnie pokrój je oraz cukinię w drobną kostkę. Fasolę białą konserwową Auchan wyłóż na sito i opłucz, aby pozbyć się nadmiaru soli. Natkę pietruszki i koperek posiekaj.

2. Podsmaż na oliwie z oliwek

Do dużego garnka wlej oliwę z oliwek Auchan. Włóż do środka pokrojoną cebulę i cukinię oraz świeży szpinak Auchan. Smaż całość na średniej mocy przez około 5 minut, aż cebulka się zeszkli, a liście szpinaku zmniejszą swoją objętość.

3. Dodaj bulion

Przygotuj bulion warzywny. Możesz wykonać go z kostki rosołowej lub bulionu ze słoika. Jeżeli chcesz, żeby zupa była gęsta, dodaj około 1,5 litra bulionu warzywnego do zupy. Jeżeli wolisz lżejszą, płynną konsystencję dodaj około 2 litry bulionu.

4. Dodaj ryż basmati Auchan

Na sam koniec dodaj ryż basmati Auchan, mrożoną fasolkę szparagową Auchan, fasolę z puszki naszej marki, pokrojony korzeń pietruszki oraz selera, a także wrzuć posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dopraw solą, pieprzem czarnym, suszonym cząbrem i tymiankiem.

Zupę gotuj przez około 20 minut, sprawdzaj miękkość warzyw oraz ryżu.

5. Podaj zupę

Zupa ze szpinakiem jest najlepsza na ciepło, może być podawana z kromką chrupiącego pieczywa – wtedy będzie jeszcze bardziej sycąca!

Danie możesz przechowywać do 3 dni w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu. Jeżeli chcesz, możesz je także zamrozić i zachować na później. W zamrażarce przechowuj zupę do 3 miesięcy. Warto zanotować datę zamrożenia na torebce. Dania trzymaj w specjalnych opakowaniach do mrożenia żywności.

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz śródziemnomorskiej. Smacznego!

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
Składniki
4
150 g szpinaku świeże liście Auchan
1 fasola biała konserwowa Auchan
1 korzeń pietruszki
1 szklanka fasolki szparagowej mrożonej Auchan
½ cukinii
1,5 litra bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek Auchan
½ cebuli
¼ sztuki selera korzeniowego
¾ szklanki ryżu basmati Auchan
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka tymianku