Zielone gazpacho
Opublikowano 28.05.2024Gazpacho, czyli tradycyjna hiszpańska zupa, przyrządzana jest ze świeżych warzyw i podawana na zimno – niczym chłodnik. Zielona odsłona gazpacho to tak zwane gazpacho verde. Najczęściej podaje się z je dodatkiem najlepszej jakości oliwy z oliwek oraz posiekanych zielonych warzyw.
Głównym składnikiem zielonego gazpacho verde jest mrożony groszek. Aksamitności dodaje świeże awokado oraz napój kokosowy. Do podania wykorzystaj jaja Pewni Dobrego – to ukłon w stronę tradycyjnego, polskiego chłodnika. Dobre gazpacho nie istnieje bez najwyższej jakości oliwy z oliwek, którym z pewnością jest hiszpańska oliwa z oliwek od Auchan.
Zblanszuj mrożony groszek – w małym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzuć groszek. Blanszuj go przez około 60 sekund, następnie odcedź na sitku i natychmiast przełóż go do zimnej wody (najlepiej z dodatkiem lodu).
Chleb tostowy porwij na mniejsze kawałki. Tak przygotowane pieczywo nasącz oliwą z oliwek. Ogórka, awokado, cebulę, czosnek i limonkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Ogórka pokrój w drobną kostkę (możesz uprzednio obrać skórkę, zostaw odrobinę ogórka do podania gazpacho), cebulę i czosnek posiekaj. Awokado przekrój na pół, wydrąż pestkę, następnie obierz ze skórki i pokrój. Wyciśnij sok z limonki.
W blenderze umieść zblanszowany groszek, pokrojonego ogórka, awokado, cebulę i czosnek. Dorzuć świeży szpinak oraz pieczywo. Dodaj napój kokosowy oraz odrobinę wody do konsystencji. Składniki zblenduj ze sobą – możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego. Gazpacho dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Jeśli zielone gazpacho wyjdzie zbyt gęste, rozrzedź je kolejną porcją wody.
Do małego rondelka wlej zimną wodę (do ¾ wysokości garnka). Jaja Pewni Dobrego włóż do środka i doprowadź do wrzenia. Gotuj je około 3 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie przełóż je do zimnej wody, po kilku minutach obierz i przekrój na połówki.
Przed podaniem schłodź zielone gazpacho w lodówce przez około 2 godziny. Danie przelej do głębokiego talerza, miski lub kubka. Na wierzch nałóż drobno pokrojonego ogórka, posiekany koperek oraz ugotowane jajko. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi.
Danie należy do kuchni tradycyjnej.
Smacznego!