Aplikacja
Zielone gazpacho
 

Zielone gazpacho

Opublikowano 28.05.2024

Gazpacho, czyli tradycyjna hiszpańska zupa, przyrządzana jest ze świeżych warzyw i podawana na zimno – niczym chłodnik. Zielona odsłona gazpacho to tak zwane gazpacho verde. Najczęściej podaje się z je dodatkiem najlepszej jakości oliwy z oliwek oraz posiekanych zielonych warzyw.

Głównym składnikiem zielonego gazpacho verde jest mrożony groszek. Aksamitności dodaje świeże awokado oraz napój kokosowy. Do podania wykorzystaj jaja Pewni Dobrego – to ukłon w stronę tradycyjnego, polskiego chłodnika. Dobre gazpacho nie istnieje bez najwyższej jakości oliwy z oliwek, którym z pewnością jest hiszpańska oliwa z oliwek od Auchan.

Przygotuj składniki na gazpacho

Zblanszuj mrożony groszek – w małym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzuć groszek. Blanszuj go przez około 60 sekund, następnie odcedź na sitku i natychmiast przełóż go do zimnej wody (najlepiej z dodatkiem lodu).

Chleb tostowy porwij na mniejsze kawałki. Tak przygotowane pieczywo nasącz oliwą z oliwek. Ogórka, awokado, cebulę, czosnek i limonkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Ogórka pokrój w drobną kostkę (możesz uprzednio obrać skórkę, zostaw odrobinę ogórka do podania gazpacho), cebulę i czosnek posiekaj. Awokado przekrój na pół, wydrąż pestkę, następnie obierz ze skórki i pokrój. Wyciśnij sok z limonki.

Wykonaj gazpacho

W blenderze umieść zblanszowany groszek, pokrojonego ogórka, awokado, cebulę i czosnek. Dorzuć świeży szpinak oraz pieczywo. Dodaj napój kokosowy oraz odrobinę wody do konsystencji. Składniki zblenduj ze sobą – możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego. Gazpacho dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Jeśli zielone gazpacho wyjdzie zbyt gęste, rozrzedź je kolejną porcją wody.

Ugotuj jaja na twardo

Do małego rondelka wlej zimną wodę (do ¾ wysokości garnka). Jaja Pewni Dobrego włóż do środka i doprowadź do wrzenia. Gotuj je około 3 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie przełóż je do zimnej wody, po kilku minutach obierz i przekrój na połówki.

Podaj gazpacho

Przed podaniem schłodź zielone gazpacho w lodówce przez około 2 godziny. Danie przelej do głębokiego talerza, miski lub kubka. Na wierzch nałóż drobno pokrojonego ogórka, posiekany koperek oraz ugotowane jajko. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi.

Danie należy do kuchni tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 150 min
Porcja 2
Przygotowanie 135 min
Gotowanie 15 min
Składniki
2
½ opakowania groszku mrożonego (ok. 230 g)
1 awokado
3 garście szpinaku świeżego
1 ogórek zielony
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ limonki
2 kromki chleba tostowego
3 łyżki oliwy z oliwek
½ puszki napoju kokosowego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta czosnku granulowanego
2 łyżki kopru
2 jaja Pewni Dobrego
2 łyżeczki wiórków kokosowych