Zielone naleśniki z farszem z białego sera i szpinaku
Opublikowano 08.04.2024Masz ochotę na wytrawne naleśniki, ale nie wiesz, z czym je podać? Naszą propozycję pokochają wielbiciele szpinaku. Zielone naleśniki nadziewane aromatycznym farszem z twarogu śmietankowego Pewni Dobrego i mrożonego szpinaku Auchan to smakowita propozycja na wysokobiałkowy, zbilansowany śniadanie lub lunch.
Zielone naleśniki to również świetny sposób na przemycenie porcji warzyw dla małych niejadków. Ich intensywny, zielony kolor zachęca do jedzenia, a sam szpinak jest pełen witamin, na przykład antyoksydantów mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.
Do miski wlej mleko oraz oliwę z oliwek. Następnie wbij jajko Pewni Dobrego. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą miksera. Do naczynia przesiej mąkę pszenną Auchan, dodaj szczyptę soli i suszonego czosnku. Ponownie wymieszaj składniki. Do przygotowanej masy wsyp świeży szpinak Auchan, całość zblenduj na gładką masę. Ciasto odstaw na chwilę, aby odpoczęło – w tym czasie zajmij się farszem.
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i dodaj mrożony szpinak Auchan. Smaż na małym ogniu. Gdy szpinak się rozmrozi, dodaj czosnek oraz sól i zioła prowansalskie. Całość podsmaż jeszcze chwilę, do momentu wyparowania całej wody. Tak przygotowany szpinak przełóż do miski, dodaj twaróg śmietankowy Pewni Dobrego. Dokładnie wymieszaj farsz za pomocą widelca.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wlewaj na nią porcje ciasta, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki po 2 minuty z każdej strony. Z ciasta przygotujesz około 3–4 sztuki – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników.
Naleśniki posmaruj farszem szpinakowym i złóż w trójkąty. Gotowe danie podaj z pomidorkami cherry Auchan oraz posiekanymi pistacjami prażonymi.
Nie musisz przygotowywać skomplikowanych potraw, aby jeść zdrowo i smacznie. Zielone naleśniki z farszem z białego sera i szpinaku to świetna propozycja na wegetariański obiad.